„A libanoni hadsereg értesítette a Hezbollahot”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők szerda este közölte, hogy pár nappal ezelőtt talált még egy határokon átnyúló Hezbollah-alagutat. A siíta Ayta ash Shab faluból induló föld alatti járatot az izraeli hadsereg nem sokkal ezelőtt robbantással használhatatlanná tette.

A hadsereg tájékoztatta az ENSZ békefenntartó erőit (UNIFIL) illetve a releváns hatóságokat az alagútról, továbbá a libanoni kormányt tette felelőssé a második libanoni háborút lezáró 1701-es sz. ENSZ-határozat súlyos megsértéséért.

A Hezbollah-alagutak feltárására és megsemmisítésére irányuló Északi Pajzs-műveletet december 4-én indította el az izraeli hadsereg. Az akció alatt eddig öt támadóalagut feltárására került sor.

Az izraeli biztonsági erők a múlt héten kezdték meg a libanoni határ mentén feltárt határokon átnyúló támadóalagutak megsemmisítését.

Ronen Manelis dandártábornok, a hadsereg szóvivője hangsúlyozta, hogy bár az alagutak semlegesítésére izraeli területen kerül sor, a Hezbollah nem fogja tudni használni a járatokat a saját térfelén.

Israel Defense Forces on Twitter

We have just destroyed another Hezbollah attack tunnel that was dug from Lebanon into Israeli territory. This is definitely one of the #ThingsImNotApologizingFor https://t.co/us7qNKOIDg

A hadsereg továbbá jelezte, hogy a határ mentén elhelyezkedő többi alagút megtalálására irányuló művelet a terv szerint folytatódik.

A Gázai övezet terrorszervezetei által ásott alagutakkal ellentétben a libanoni határon talált járatok mindegyike különböző jellemzőkkel bír, egyeseket betonelemekkel erősítettek meg, míg másokat sziklába vájtak.

Az UNIFIL múlt héten kijelentette, hogy a Dél-Libanonból Izraelbe vezető határokon átnyúló támadóalagutak az ENSZ 1701. sz. határozatának megszegésével érnek fel, amely véget vetett a 2006-os második libanoni háborúnak.

“Az UNIFIL független értékelése alapján az UNIFIL megerősítette mind a négy, Izrael északi részén a kék vonalhoz közel [a nemzetközileg elismert fegyverszüneti vonal Izrael és Libanon között] lévő alagút létezését. Az önállóan végzett további műszaki vizsgálatok után az UNIFIL ebben a szakaszban két alagút áthaladását erősítheti meg a kék vonalon. Ezek az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. számú határozatának megsértését jelentik.”

A csoport szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy egyelőre nem tudják megerősíteni Izrael állítását, hogy az alagutakat az Irán támogatta Hezbollah terrorszervezet ásta, de folytatják a vizsgálatokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Jean-Pierre Lacroix, az ENSZ békefenntartó műveletek főtitkárhelyettese múlt szerdán megerősítette, hogy Libanon segítségét kérték az alagutak libanoni oldalán való felkutatásához, és mindkét érintett felet a nyugalom megőrzésére sürgette a határon. A főtitkárhelyettes továbbá elismerését fejezte ki az izraeli hadsereg magatartása iránt.

Danny Danon Izrael ENSZ-nagykövete a tanácsnak címezve azt mondta, hogy a libanoni hadsereg értesítette a Hezbollah-t a terrorszervezet alagútjainak megtalálására irányuló izraeli erőfeszítésekről, arra a titkos információra alapozva, amit az UNIFIL kapott Izraeltől.

A Hezbollah, miután megkapta a fülest a libanoni hadseregtől, hogy Izrael ismeri az egyik földalatti járata helyszínét, lezárta az alagutat. Mindeközben a libanoni hadsereg megakadályozta az UNIFIL-t, hogy ellátogasson a területre.

Teljes cikk

Címkék:Hezbollah, Hezbollah alagút

[popup][/popup]