A lengyel zsidó élet múzeuma

Írta: www.metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A néhány hete megnyitott Lengyel Zsidóság Történelmének Múzeuma új megvilágításban mutatja be a lengyel zsidóság évezredes történetét. Olyan narratívát kínál, amely nem a holokauszt és az üldözés szemszögéből mutatja be a lengyel-zsidó együttélést.

WarsawMuseum (forrás jewish-heritage-europe.eu)jpg

(forrás: jewish-heritage-europe.eu)

„A Lengyel Zsidóság Történelmének Múzeuma fel fogja erősíteni az arról folyó vitát, hogyan kell a múzeumoknak a nemzeti identitást bemutatniuk” – írja az Economist az október végén megnyitott új varsói múzeum kapcsán, amelynek célja a lengyel zsidóság történetének bemutatása.

A múzeum, szakítva a korábbi hagyományokkal, nem a holokausztot és a zsidók üldözését állítja a középpontba, és ezzel változtatni igyekszik a Lengyelország és a zsidóság viszonyáról kialakult képen, amelynek ma még központi eleme az auschwitzi haláltábor. „Erkölcsi kötelességünk, hogy méltó emléket állítsunk a lengyelországi zsidók ezeréves történetének. A holokauszt nem a kezdete, de nem is a vége a történetnek” – idézi az Economist Barbara Kirshenblatt-Gimblett programigazgatót, aki maga is az üldözés elől menekülő lengyel zsidók leszármazottja. Az Egyesült Államokban tanító muzeológus szerint a cél egy olyan narratíva felmutatása, amely nem a holokauszt felől és annak fényében értelmezi a lengyelországi zsidóság történetét. Így elkerülhető, hogy a több évszázados történelmet a huszadik századi borzalmak előfutáraként értelmezzük.

A kiállítás bemutatja a lengyelországi zsidóság virágkorát, kitér rá, hogy a 16. század végén szabadon gyakorolhatták a vallásukat. „Azoknak a zsidó látogatóknak, akiknek már elegük van a népirtásra és az ellenállásra fókuszáló történelemből, felüdülés a kiállítás” – véli az Economist.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]