A lengyel elnök sajnálatát fejezte ki a kommunista hatalom 1968-as zsidóüldözései miatt

Írta: Lucie Szymanowska/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az 1968-as lengyelországi diáktüntetések résztvevői a kommunizmus elleni harc hősei voltak – szögezte le a lengyel elnök csütörtökön Varsóban. A megmozdulásokat követő megtorlásra emlékezve Andrzej Duda sajnálatát fejezte ki az akkori kommunista hatalom által kiváltott zsidóüldözések miatt.

Andrzej Duda köztársasági elnök megkoszorúzza a gdanski pályaudvar falán lévő emléktáblát. 1968-ban innen indultak száműzetésbe a cinistának kikiáltott, zsidó származású lengyel állampolgárok (Fotó: EPA)

A Varsói Egyetemen tartott megemlékezésen a lengyel elnök leszögezte: az 1968-as diáktüntetők “a lengyel szabadság hősei”, függetlenül attól, milyen nézeteket vallanak ma. Név szerint említette a tüntetés szervezése miatt kizárt Adam Michniket is, aki jelenleg a kormányt bíráló balliberális Gazeta Wyborcza napilap főszerkesztője.

Az 50 évvel ezelőtti események “keserű”, “rendkívül szomorú” vonatkozásának minősítette Andrzej Duda a kommunista hatalom által elindított antiszemita kampányt. Megjegyezte: egyesek szerint a mai Lengyelországnak bocsánatot kell kérnie “e zsidóellenes aktusért”, azért, hogy akadtak olyan lengyelek, akik csatlakoztak hozzá, azért, hogy Lengyelországból több ezer embert üldöztek el.

1968 Varsó: diákok menekülnek a rohamrendőrök elől

Megállapította: a mai Lengyelország nem felelős a kommunista hatalom által elkövetett bűntettekért, és nem kell bocsánatot kérnie értük. “Mindazonáltal erőteljesen aláhúzom: nagy sajnálattal fejet hajunk, fejet hajtok magam is, elnökként” – folytatta, majd felszólítva az elüldözötteket, a hozzátartozóikat, kijelentette: “kérem, bocsássatok meg, bocsássátok meg a Lengyel Köztársaságnak, a lengyeleknek, az akkori Lengyelországnak ezt a gyalázatot”.

Sajnálatosnak mondta azt is, hogy akik elmentek, ma más országok értelmiségi elitjét képezik.

Duda beszéde közben bekiabálásokat lehetett hallani a megemlékezés közelében összegyűlt csoport felől, ennek tagjai a Lengyelország Polgárai (Obywatele RR) balliberális ellenzéki mozgalom transzparensét vitték magukkal.

A lengyel fővárosban csütörtökön egész nap megemlékezéseket tartanak abból az alkalomból, hogy ötven éve, 1968. március 8-án diáktüntetések robbantak ki a kommunista diktatúra ellen, miután a hatóságok “szovjetellenes motívumok” miatt betiltották Adam Mickiewicz lengyel romantikus költő Ősök című drámájának előadását a varsói Nemzeti Színházban. A Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) elnöke, Wladyslaw Gomulka a “cionista erőket” jelölte meg a tüntetések kiváltóiként. A tüntető diákok és az értelmiségiek elleni megtorlások mellett a LEMP-en belül antiszemita tisztogatás, országszerte zsidóellenes kampány indult el. A hatósági nyomás zsidó származású lengyelek tömegeit kényszerítette az ország elhagyására.

 

[popup][/popup]