A lengyel elnök aláírta a törvénymódosítást, melyet az USA és Izrael is bírál – veszélyben a holokausztkutatás?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt – közölte kedd este Krzysztof Lapinski államfői szóvivő. Az új előírásokat, amelyekről Duda utólagos normakontrollt kér ki az alkotmánybíróságtól, az elmúlt napokban elsősorban Izrael, az Egyesült Államok és Ukrajna bírálta.

Andrzej Duda

Az új előírásokkal az IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik “nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy “kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”. Az ilyen tettet pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Nem számít majd bűntettnek viszont, ha ezt “művészeti vagy tudományos tevékenység keretében” követnék el.

Duda kedd délelőtt jelentette be, hogy a törvényt alá fogja írni, s egyúttal a szólásszabadságra, valamint a bűncselekménynek minősülő tettek meghatározásának pontosságára vonatkozóan kéri ki az alkotmánybíróság véleményét. Hangsúlyozta: a törvény eleget tesz annak az Izrael által korábban megfogalmazott követelménynek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását. Fontosnak nevezte, hogy a holokauszt túlélői tanúvallomást tehessenek. Kiemelte: Lengyelországnak szüksége van arra, hogy a második világháború kapcsán megvédhesse jó hírnevét.

Duda lépését kiábrándítónak nevezte kedd este Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, ugyanakkor – mint a PAP hírügynökség idézte – “fájdalmasnak és félrevezetőnek” minősítette a “lengyel haláltáborok” kifejezést. Ennek terjesztését épp az új lengyel törvény akadályozná meg.

Az izraeli külügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogszabály kapcsán továbbá is “változásokra és javításokra” számít. Megerősítette, hogy Izrael kapcsolatban áll a lengyel hatóságokkal, és jelezte: tudomásul vették az utólagos normakontroll elrendelését Duda által.

Tillerson nyilatkozatára reagálva, Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, Duda külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek elmondta: az amerikai külügyminiszter szavai világossá teszik, milyen mértékű kihívások előtt áll Lengyelország a párbeszédet és a törvényre vonatkozó magyarázatokat illetően.

Aláhúzta: Varsó nyitott az Izraellel és az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédre, és “állandó kapcsolatban áll” az említett országokkal. Szczerski szerint Duda azáltal, hogy a törvény aláírása mellett egyúttal utólagos normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól, “eszközt teremtett az ilyen párbeszéd folytatásához”.

Kapcsolódó cikkeink:

Nemzetkáromlás

Bármely személy, aki azt állítja, hogy a lengyel nemzet felelősséggel tartozik a náci bűnökért…

[popup][/popup]