A légierő volt parancsnokai is követelik az izraeli igazságszolgáltatási reform leállítását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő valamennyi életben lévő volt parancsnoka hétfőn levelet intézett Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz és Joáv Gallant védelmi miniszterhez a kormány igazságszolgáltatási reformtervének leállítását követelve, a tartalékos pilóták lázadása közepette, jelentette a 12-es csatorna.

Netanjahu izraeli pilótákkal a Hatzerim légibázison a Negev sivatagban 2017-ben (Fotó: Haim Zach / GPO)

„Mély aggodalommal követjük az Izrael államban és a légierőben manapság zajló folyamatokat” – írták – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

„A légierő központi és különleges súlyának a nemzetbiztonságban való mély ismeretéből adódóan – amellyel Önök is tisztában van – félünk e folyamatok következményeitől, valamint Izrael állam nemzetbiztonságát fenyegető súlyos és kézzelfogható veszélytől.”

„A [légierő] erejének magja a szolgálatot teljesítők, a sorkatonák és a tartalékosok különleges összetartása. Az alakulat tagjainak mindegyikét mély küldetéstudat és az utunk helyességébe vetett hit motiválja” – mondták a volt parancsnokok.

„Támogatjuk a légierő parancsnokát és embereit ebben a nehéz időszakban, és felszólítjuk Önt, hogy állítsa le, és mielőbb találjon megoldást a kialakult helyzetre” – tette hozzá a levél.

A levél aláírói: Dan Tolkowsky (nyugdíjazott) vezérőrnagy, David Ivry (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Avihu Ben-Nun (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Herzl Bodinger (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Eitan Ben Elijahu (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Dan Halutz (nyugdíjazott) altábornagy, Eliezer Shkedi (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Ido Nehoshtan (nyugdíjazott) vezérőrnagy, Amir Esel (nyugdíjazott) vezérőrnagy és Amikam Norkin (nyugdíjazott) vezérőrnagy.

Szintén hétfőn a Tüzérségi Alakulat mintegy 300 tartalékos katonája, köztük több magas rangú tiszt, levelet írt Gallantnak és Herci Halevi vezérkari főnöknek, mondván, hogy csatlakoznak az igazságügyi reformtervet ellenző felhívásokhoz.

„A rendszerpuccs miatt Izrael megszűnik demokratikus állam lenni a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében, és megszűnik az az állam lenni, amelyért harcoltunk” – áll a levélben.

[popup][/popup]