A legfőbb ügyész nem adott haladékot Netanjahunak

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Avichai Mandelblit legfőbb ügyész csütörtökön elutasította Benjamin Netanjahu miniszterelnök kérését a tárgyalás előtti meghallgatása elhalasztására.

Benjamin Netanjahu és Avichai Mandelblit (Fotó: Emil Salman)

A miniszterelnök az októberben esedékes meghallgatása elhalasztását kérvényezte a legfőbb ügyésztől, az új Knesszet választásokra hivatkozva. Mandelblit szerint azonban az új választások nem indokolják az újabb halasztást. Netanjahu valószínűleg fellebbezni fog a Legfelsőbb Bíróságon – írja az ujkelet.live.

Jáir Lapid az ellenzéki Kék-Fehér pártból üdvözölte Mandelblit döntését. “A legfőbb ügyész helyesen járt el, ami egy jogállamban elvárt” – írta a Twitteren.

Mandelblit februárban jelentette be, hogy szándékában áll vádat emelni Netanjahu ellen mindhárom ügyben csalás és bizalommal való visszaélés, valamint az egyik ügyben vesztegetés vádakban is. A miniszterelnök ügyvédei kérésére a legfőbb ügyész engedélyezte, hogy a vizsgálati anyagok átadására a választások után (április 9) kerüljön sor, ezáltal megakadályozva az információ szivárogtatást a médiának, mely befolyásolhatná a szavazást.

A választások után azonban az ügyvédek több mint egy hónapig nem vették át a dokumentumokat, mondván, még nem kapták meg a bérüket. Ezt sokan időhúzási taktikának vélték.

A meghallgatásra július 10-én került volna sor, de Mandelblit a miniszterelnök jogi képviseletének kérésére három hónappal eltolta, az új időpont október 2-3-ára módosult.

Mandelblit a miniszterelnök ellen a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt szándékozik vádat emelni.

A miniszterelnök tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A következő lépés a meghallgatási folyamat, melynek során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a legfőbb ügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a vádemeléssel sújtott miniszterelnöknek le kell mondania.

1000 sz. ügy: a miniszterelnök és felesége drága ajándékokat fogadtak el az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milchan milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől. Az ajándékba kapott drága szivarok és pezsgő értéke közel 1 millió sékel.

2000. sz. ügy: a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Jediot Áhronot kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hajommal szemben.

4000-es sz. ügy: Shaul Elovitch, a telekommunikációs óriás Bezeq főrészvényese utasította a tulajdonában lévő Walla híroldalt, hogy biztosítson pozitív média visszhangot Netanjahu és családja számára, szabályozási kedvezményekért cserébe. A miniszerelnök 2014 novemberétől 2017. februárig kommunikációs miniszterként szolgált. Ebben az időszakban a Walla híroldal felülete jelentősen megváltozott a Netanjahu családdal szemben, és a Bezeq engedélyt kapott többek között, hogy megvásárolhassa a Yes műholdas kábelszolgáltatót, a trösztellenes kérdések ellenére.

A cikk forrása

 

[popup][/popup]