A legfőbb francia iszlám szervezet „szabályozná” a Mohamed-karikatúrák használatát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke kedden megerősítette, hogy támogatja a szólásszabadságot, ugyanakkor a Mohamed prófétáról készült karikatúrák használatának szabályozását javasolta, egyebek mellett az oktatásban.

Mohammed Moussaoui

“Szabályozni kellene azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szólásszabadság tanítása céljából az oktatási intézményekben bemutatják a Mohamed-karikatúrákat” – olvasható a CFCM kedden közzétett közleményében.

Október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében azért ölt meg és fejezett le egy tanárt, mert az a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron államfő azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A CFCM elnöke a France Info hírrádióban kedden úgy vélte, hogy “nem jó megoldás” a Mohamed-karikatúrákat pedagógiai eszközként használni a szólásszabadság elmagyarázáshoz gyerekeknek. Szerinte “ehhez vannak más eszközök is”.

Néhány órával később Mohammed Moussaoui az RMC rádióban leszögezte, hogy nem a karikatúrák betiltását szeretné, hanem olyan szabályozást, amely figyelembe veszi, milyen körülmények között lehet a közzététel vagy a megmutatás jogát gyakorolni.

A meggyilkolt tanár búcsúztatásának napján több vidéki városban, így a déli Toulouse-ban vagy Montpellier-ben állami épületek falaira vetítették ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilapból ismert Mohamed-karikatúrákat. A CFCM elnöke elmondta: megérti, hogy ezeket a vetítéseket egyes muzulmánok provokációként élték meg.

Charlie Hebdo cartoons, including one of Mohammed, projected onto Montpellier government building.

France Does Not Allow Itself To Be Trampled On By #Islam. “#CharlieHebdo” Cartoons, Projected On Buildings In #Toulouse And Montpellier #CharlieHebdo cartoo…

“Az érzelmek megsértése határozott szándékának nem lehet helye” – vélte a vallási szervezet vezetője.

Előző nap Mohammed Moussaoui kijelentette, hogy Franciaországban nem üldözik a muzulmánokat, és ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit a francia termékek bojkottjának kampányaival szemben, amelyek muzulmán országban indultak.

A muzulmán világban indult tüntetések élére elsőként Recep Tayyip Erdogan török elnök állt, aki korábban azt mondta, Emmanuel Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát, majd a francia termékek bojkottjára szólított fel, de tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, míg Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták.

Franck Riester francia külkereskedelmi államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy a bojkott egyelőre korlátozott.

“Egyelőre a bojkott nagyon behatárolható, és csak néhány élelmiszeripari terméket érint, de nagyon korlátozottan, szerencsére” – fogalmazott az államtitkár a Le Figaro című napilap honlapjának.

Hozzátette: “Természetesen követjük, mi történik. Létrehoztam a külügyminisztériumban egy irodát, amely országról országra követi az eseményeket a diplomáciai hálózatunkkal, a vállalatokkal és a különböző vállalati szövetségekkel együtt”.

“Törökországnak nagyobb szüksége van Európára és Franciaországra, mint fordítva” – szögezte le az államtitkár.

“Ugyanakkor a jövőben is szeretnénk számos gazdasági kapcsolatot fenntartani Törökországgal, amennyiben Törökország álláspontot változtat Franciaországgal és Európával szemben” – mondta Franck Riester, aki szerint “botrányos” a török elnök részéről az a kijelentés, miszerint “a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a második világháború előtt”. (Vencel Katalin / MTI)

Címkék:Franciaország, Mohamed karikatúra, Mohammed Moussaoui

[popup][/popup]