A Legfelsőbb Bíróság meghallgatta a nemzetállam-törvény ellen benyújtott petíciókat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Legfelsőbb Bíróság 11 fős kibővített testülettel kedden összeült meghallgatni a vitatott nemzetállam-törvény ellen benyújtott 15 petíciót.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság, középen Esther Hayut, a bíróság elnöke

Az ujkelet.live tudósít arról, hogy a meghallgatást online közvetítették.

Az indítványozók között zsidó és arab akadémikusok és ügyvédek, valamint Akram Haszon volt Kneszet-tag, az izraeli hadseregben tisztként szolgáló hét beduin, a baloldali Meretz párt, az Adalah nonprofit szervezet, a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Lista, az arab polgármesterek szövetsége, Baka al-Gharbije város polgármestere, az Izraeli Emberi Jogok Szövetsége, az Integritásért Mozgalom (Tohar Hamidot) és Daliat al-Karmel helyi tanács voltak.

A Kneszetben 2018 júliusában megszavazott nemzetállam-törvény – amely először nevezi Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonának”, és kimondja, hogy a nemzeti önrendelkezési jog Izrael Államban a zsidó nép számára egyedülálló, valamint az arab nyelv hivatalos státuszát speciálisra fokozza, széleskörű felháborodást váltott ki az izraeli kisebbségek és az ellenzék, valamint a nemzetközi közösség és külföldi zsidó csoportok részéről.

Mivel alaptörvényről van szó, kvázi alkotmányos státusszal ruházza fel az izraeli jogrendszerben; ilyen törvényt még soha nem vontak vissza, és szakértők szerint jelenleg is nagyon kicsi az esély arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elkaszálja a törvényt.

Avichai Mandelblit főügyész korábban bejelentette, hogy ellenzi a bírósági beavatkozást az ügyben. A főügyész szerint a Legfelsőbb Bíróság beavatkozása egy alaptörvény kapcsán soha nem látott lépés az izraeli jogtörténelemben, és az indítványozók nem szolgáltak bizonyítékokkal a törvény olyan eredendő hibáira, amelyek igazolhatnák a Bíróság beavatkozását.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában kritizálta a tárgyalást: „A bíróság az alaptörvény alapján gyakorolja a döntési jogkörét, ezért nem ítélkezhet a saját hatalmának forrásáról. Ez a meghallgatás az igazságügyi reformok sorozatának szükségességét szemlélteti.”

Teljes cikk

 

Címkék:nemzetállam törvény

[popup][/popup]