A Kreml nem örül a Golannal kapcsolatos amerikai döntésnek

Írta: MTI / Pogár Demeter - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Destabilizálhatja a közel-keleti helyzetet Donald Trump amerikai elnöknek az a bejelentése, hogy Washingtonnak el kell ismernie Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak Moszkvában.

Peszkov arra reagált, hogy Trump csütörtökön a Twitteren közölte: ötvenkét év után elérkezett az idő arra, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és az egész térség számára. Izrael 1967-ben szállta meg, majd annektálta az ENSZ által Szíria részének tekintett területet.

“Az efféle felhívások jelentősen destabilizálhatják az amúgy is feszült helyzetet a Közel-Keleten. Mindenesetre egy ilyen elgondolás önmagában semmilyen formában nem járul hozzá a közel-keleti rendezéshez” – mondta a szóvivő, úgy vélekedve, hogy ezzel ellentétes hatást fog elérni.

Kifejezte reményét, hogy az amerikai elnöki felhívás megmarad felhívásnak.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva felelőtlennek minősítette Trumpnak a Golán-fennsíkkal kapcsolatos megnyilvánulását. Úgy vélekedett, hogy az ilyen kijelentések negatív hatással lehetnek a közel-keleti rendezési folyamatra, és még inkább destabilizálhatják a helyzetet a régióban.

 

[popup][/popup]