A kormány a hadsereget hibáztatja a tartalékosok szolgálatmegtagadása miatt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Netanjahu koalíciója úgy tekint a tartalékosok tiltakozására, és a katonai vezetők ezzel kapcsolatos aggályaira, mint amivel példátlan módon a hadsereg zsarolja a kormányt. Egyes koalíciós törvényhozók azt sugallták, hogy a tiltakozás valójában katonai puccskísérlet.

Benjamin Netanyahu, Herzi Halevi, Yoav Gallantés Ronen Bar (Sin Bet) (Avi Ohayon / GPO)

Az elmúlt hetekben a kormány rendre figyelmen kívül hagyta a védelmi vezetők figyelmeztetését a hadseregben kialakult instabil helyzettel kapcsolatban, azt követően, hogy a kormány igazságügyi reformja nyomán egyre több tartalékos döntött az önkéntes szolgálat beszüntetése mellett, ami eddig nem tapasztalt kihívást jelent az ország védelmét illetően.

A nyilvánosság előtt is megjelent hivatalos állásfoglalásokat követően, a héber médiában a napokban kiszivárgott, amint a miniszterelnök egy konferenciahívás közepette, – Joáv Gallant védelmi miniszter jelenlétében, Herci Halevi vezérkari főnököt, illetve a légierő parancsnokát, Tomer Bart erős szavakkal, kiabálva vonta felelősségre. Majd egy újabb, már személyes keretek között zajló megbeszélésen a miniszterelnök állítólag arra kérte Halevit és Bart, hogy cáfolják a készültség károsodásáról szóló híreket.

Annak ellenére, hogy Netanjahu az elrettentés károsításával vádolta meg a hadsereg vezetőit, a vezérkari főnök kijelentette: ,,kötelességünk figyelmeztetni, ha a kompetencia veszélyben van. Nem nézhetem tétlenül, ha a kompetencia sérül.”

Hétfő este a héber médiában megjelent újabb riportban elhangzottak szerint, a biztonsági szervek úgy vélik, hogy Netanjahu – a katonai vezetők elleni támadások engedélyezésével – megpróbálja a hadseregre hárítani a beállt károk miatti felelősséget.

A 12-es csatorna hétfő esti riportjában név nélkül nyilatkozó biztonsági tisztviselők azt állították, hogy Halevi sürgette Netanjahut: hogy adjon ki egy nyilatkozatot, amelyben elítéli a koalíció tagjai részéről elhangzott, a katonai vezetőket ért verbális támadásokat. A miniszterelnök nem tett eleget a kérésnek.

,,Netanjahu támadása a hadsereg vezetői ellen ismételt kísérlet arra, hogy az Izraeli Védelmi Erőkre hárítsa a felelősséget a történtek miatt,” – nyilatkozta a forrás a riportban.

A vezérkari főnök ellen indított támadáshoz csatlakozott a miniszterelnök fia, Jáir Netanjahu, aki szintén a tegnapi nap folyamán megosztott egy likudos aktivista bejegyzését Telegramon, mondván Halevi vezérkari főnökre úgy emlékeznek majd, mint az Izraeli Védelmi Erők történetének legnagyobb kudarcára.

A bejegyzést nem sokkal később ugyan törölték, Gallant azonban rögtön sietett megvédeni Halevit, és Twitteren az egyik legkiválóbb tisztnek nevezte, akivel a hadseregben és a biztonsági intézményben eltöltött évei alatt találkozott.

A miniszterelnök nem lépett fel a vezérkari főnök elleni uszító bejegyzés miatt, csak annyit jegyzett meg szintén Tweteren, hogy az ország nagy kihívásokkal néz szembe, és saját személyében ,,éjjel-nappal együtt dolgozik a védelmi miniszterrel, a hadsereg vezérkari főnökével, és magas rangú tisztjeivel, illetve a biztonsági erőkkel annak érdekében, hogy közösen garantálják Izrael biztonságát minden körülmények között.”

A Kan közszolgálati tévében megjelent riport szerint a katonai vezetők által, a miniszterelnökkel vasárnap ismertetett jelentés rámutatott, hogy a hadsereg két hét múlva kezdi majd igazán érezni a tartalékosok tiltakozásának negatív hatásait, hozzátéve azt is, hogy a hadsereg készenléte romlana egy alkotmányos válság, a katonaság nemzetközi megítélésének sérelme, vagy egy olyan alaptörvény elfogadása esetén, amely kiterjesztené a jesiva diákokra vonatkozó sorozási mentességet.

Ugyanakkor, a biztonsági szerveket megdöbbentették a koalíciós törvényhozók közelmúltbeli támadásai a hadsereg ellen, azt követően, hogy az izraeli légierő több mint 1000 tagja bejelentette, hogy leállítja önkéntes tartalékos szolgálatát, tiltakozásul a kormány az igazságszolgáltatás radikális átalakítására irányuló törekvése ellen.

A hadsereg állítólag legalább négyszer figyelmeztette Netanjahut, koalíciója igazságügyi reform-terveinek biztonsági következményeire, legutóbb néhány nappal azelőtt, hogy a Kneszet július végén jóváhagyta az első vitatott jogszabályt, az úgynevezett ésszerűségi törvényt.

Mindezek ellenére, a 13-as csatornának nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselők beismerték, hogy a teljes, valós képet a biztonsági kabinet miniszterei előtt is titokban tartják, illetve hogy két miniszter, aki jelen volt a kabinet ülésén és részleteket kért a hadsereg készültségi állapotáról, a miniszterelnök leállította.

ujkelet.live

[popup][/popup]