A Kneszet szavaz a tüntetések korlátozásáról

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kneszet alkotmány- és igazságügyi bizottsága kedden kilenc hat ellenében megszavazta a koronavírustörvény azon módosításainak jóváhagyását, amelyek korlátoznák a tüntetéseket.

A módosítások értelmében, amelyeket a plenáris ülésen is meg kell szavaztatni, tüntetni csak a lakhely egy kilométeres körzetében lehetséges, így kvázi a több tízezres demonstrációk Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájánál átmenetileg megszűnnek.

Ha a parlament elfogadja, akkor az új rendeletek már kedden éjfélkor hatályba lépnek, és ezzel együtt „különleges rendkívüli állapotot” is hirdetnek, amelyet a miniszteri kabinetnek minden héten meg kell erősítenie. A nyilatkozatot a meghosszabbításról szóló határozattal együtt az alkotmánybizottság elé fogják terjeszteni, és a bizottság visszamenőlegesen képes lesz megsemmisíteni a rendkívüli állapotot.

A különleges rendkívüli állapot nem teszi lehetővé az imák, tiltakozások vagy a vallási szertartások teljes betiltását, de korlátozásokat szabhat a kapcsolódó összejövetelekre és korlátozhatja a résztvevők számát. Ezenkívül lehetővé teszi a kormány számára, hogy korlátozza a tüntetőket abban, hogy az otthonuktól kijelölt sugarú körzeten túl tüntessenek, jelen pillanatban ez egy kilométert jelent.

A módosításokat a Kék-Fehér és a Likud közötti kompromisszumoknak köszönhetően hagyták jóvá, elvetve a korlátozások elhúzására tett kísérleteket, még a teljes zárlat befejezése után is.

„A Likud veszélyes kísérlete a tiltakozások megtiltására, amíg az egész koronaválság véget nem ér, elbukott” – mondta Avi Niszenkorn (Kék-Fehér) igazságügyi miniszter.

A Kneszetnél összegyűlt tüntetők a módosítást a „Netanjahu szolgálatában álló antidemokratikus törvény”-nek nevezték. Közülük sokan tiltakozó konvojjal érkeztek.

Teljes cikk

Címkék:Kneszet, tüntetés

[popup][/popup]