A Kneszet eldöntötte: 750 sékelt kap minden felnőtt állampolgár

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kneszet szerdán jóváhagyta 68-0 arányban Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszráel Katz “csekk minden polgárnak” programjának második és harmadik olvasatát.

Netanjahu magyarázza a terv részleteit (Kobi Gideon/GPO)

A pénzügyi csomagból minden 18 év feletti izraeli egyszeri 750 sékel (65ezer Ft) támogatásban részesül. Az első négy gyermek után gyermekenként 500 sékel (43ezer Ft) támogatás jár, majd 5 gyermektől felfelé 300 sékel (26ezer Ft).

A gyermektámogatások korlátlanok, vagyis minél több gyermek van a családban, annál több támogatás jár. A kötelező katonai szolgálatot az elmúlt egy évben vagy idén befejező izraeli katonáknak nyújtott támogatást 1,250 sékelre (108ezer Ft) emelték.

A csomagból szintén plussz támogatást kapnak a holokauszt túlélők, a katonai szolgálat során fogyatékossá vált személyek, új bevándorlók, akik az elmúlt évben alijáztak, és más csoportok.

Viszonyításként, az izraeli minimálbér 5300 sékel (479ezer Ft).

A módosított terv megközelítőleg 6,7 milliárd sékel (580,6 milliárd Ft) összegű, és győzelem az ultraortodox pártok számára, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy módosítsák a pénz elosztását, hogy ne csak három, hanem minden gyerek után járjon támogatás.

A törvény elfogadása előtt a Nemzeti Biztosítási Intézet közölte, hogy a gyermekkel rendelkező izraeli felnőttek számára vasárnap kezdik el a pénz kézbesítését. Mindenki más egy későbbi, meg nem határozott időpontban fogja megkapni a segélyt.

Az eredeti pénzügyi segélycsomag éles kritikákkal szembesült a pénzügyminisztérium tisztviselőitől és a miniszterelnök koalíciós partnereitől, elsősorban a terv azon felhívására összpontosítva, hogy minden izraeli részesülne a pénzből, függetlenül a jövedelmétől és attól, hogy gazdaságilag károsították-e a kormány által kötelezővé tett vírus-korlátozások.

Teljes cikk

[popup][/popup]