A katolikus egyház magas rangú képviselői a Dohány utcai zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Egyedülálló hangversenyt rendeztek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szeptember 4-én Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Párbeszéd című koncerten zsoltárok hangoztak el zsidó és katolikus egyházzenei feldolgozásokban.

Heisler András Mazsihisz elnök és Erdő Péter bíboros a Dohány utcai zsinagógában (Fotó: Magyar Kurir, Lamber Attila)

A koncerten – írja a Magyar Kurir katolikus hírportál – jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett meghívottak: Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Michael L. Fitzgerald brit, Baltazar Enrique Porras Cardozo venezuelai, Gérald Lacroix québeci, John Onaiyekan nigériai bíboros, Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke, továbbá Varga László kaposvári- és Marton Zsolt váci megyéspüspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK Titkársága vezetője, és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Együtt ünnepelt Fröhlich Róbert országos főrabbi, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke, és Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A koncert elején Frölich Róbert országos főrabbi hangsúlyozta, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen a Katolikus Egyház ilyen magas rangú képviselői még nem jártak a Dohány utcai zsinagógában.

„Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy megmutassuk: zsidók és keresztények a történelmi villongások ellenére együtt tudnak imádkozni, hisz összeköt bennünket a Szentírás, valamennyiünk hitének közös alapja.” – zárta szavait Frölich Róbert főrabbi.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek többek között így fogalmazott: “Amikor a zsoltárok felcsendülnek, átérezzük, hogy közös a kincsünk, közös gyökerekből táplálkozunk. Adja a Mindenható, hogy ez ma is éltető erőforrás legyen számunkra!”

A koncerten fellépett Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora; Rudas Dániel kántor; Virágh András és Dobszay Péter, a Dohány utcai zsinagóga orgonaművészei; a Solti Kamarazenekar; az ETUNAM Vegyeskar és a Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata. A karmesterek Virágh András és Csonka Szabina Babett voltak. A hangversenyen Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Giacomo Carissimi, Henry Purcell, Louis Lewandowski, Lisznyay Szabó Gábor, Virágh András Gábor és César Franck művei csendültek fel.

Teljes cikk

[popup][/popup]