A karlendítős jobbikos válaszolt a Mazsihisznek

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ózd Jobbikos alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás válaszolt a Mazsihisznek, mely a politikus 2018-as karlandítős fotója minapi nyilvánosságra kerülése után a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba invitálta, és “egyértelmű nyilatkozatot” kért tőle, melyben “minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira”.

Farkas Péter Barnabás, őzdi, jobbikos alpolgármester

Mint ismeretes, Farkast egy katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt, karlendítős mozdulattal fotózták le 2018-ban.

A Mazsihisz tiltakozásában azt javasolta: “a jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan.”

Ózd jobbikos alpolgármestere a facebook oldalán válaszolt:

“A MAZSIHISZ mai sajtóközleménye, amelyben engem látogatásra hív a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, véleményem szerint példaértékű a magyar közéletben, mivel általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon.

A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült. Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem.

Ezért nem esik nehezemre azokat kijelenteni, amelyeket a MAZSIHISZ közleménye kér tőlem, sőt örülök, hogy erre lehetőséget kapok. Ahogy az általam idézett, és valamennyiünk által elfogadott Jobbik Elvi Nyilatkozat deklarálja: „Elutasítjuk a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.” Ennek szellemében jelentem ki tehát, hogy nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben.

Még egyszer örülök, hogy erre lehetőséget kaptam, és a meghívóim által pontosított időpontban ott leszek a Páva utcai Holokauszt központban.”

[popup][/popup]