Kaposvár zsidó hitközsége is megkapta a Kaposvár 150 emlékzászlót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kaposvári Zsidó Hitközség is megkapta a Kaposvár 150 emlékzászlót. A város lobogóját Róna László a hitközség elnöke vette át Szita Károly polgármestertől pénteken – írja a sonline.hu.

A polgármester facebook oldalán így kommentálta az eseményt:

“Emlékzászlót kaptak a történelmi egyházak, így a zsidó felekezet részére is elvittem azt, hiszen sokan voltak közülük, akik nagy dolgokat tettek Kaposvárért!

Ilyen volt a világhírű Dr. Kaposi Mór bőrgyógyász, akiről a kórházunkat is elneveztük, vagy éppen Bauer Gyula, aki a legendás „rossebbakákat” vezette az első világháborúban.

Akárcsak a világban, Kaposváron is sokat szenvedtek a zsidók, a történelem sokáig igazságtalan volt velük. Ők mégis itt vannak, mert erős közösség a kaposváriaké!” – zárul a polgármester bejegyzése.

Fotók az eseményről a polgármester facebook oldaláról

Róna László hitközségi elnök elmondta: örülnek, hogy közösségüket is megtisztelte a város, akikkel idén közösen szeretnének megemlékezni a holokauszt 80. évfordulójáról.

A hitközség elnöke hozzátette, az 1881-es népszámlálás idején a kaposvári járásban élők 54,7 százaléka, a kaposváriak 18 százaléka volt zsidó. A holokauszt idején a városban élőknek tíz, utána nem sokkal már csak 1 százaléka. A tudomásuk szerint manapság 61-en vannak, közülük rendszeresen legfeljebb 15-en járnak a közösségbe.

[popup][/popup]