A jom kipur-dilemma

Írta: Ádám Péter / akibic.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jom kipurt a nem vallásos zsidók közül is sokan megtartják. Nincsenek ezzel másképp a zsidó sportolók sem. Nekik azonban sokszor komoly dilemmát okoz, ha egy fontos verseny éppen jom kipurra esik.

„Háromezer év gyönyörű hagyománya, Mózestől Sandy Koufaxig” – magyarázza az amúgy katolikus Walter Sobchak a Nagy Lebowski című filmben, hogy miért látogatja még mindig a volt felesége zsinagógáját. Az említett Sandy Koufax egy amerikai baseball-legenda, aki 1965-ben azért nem játszott a döntő széria első meccsén, mert az éppen jom kipurra esett. Koufax nem volt különösebben vallásos, és ezért valószínűleg bele sem gondolt abba, hogy döntése milyen jelentőséggel bír majd. Emiatt ugyanis az amerikai zsidó sportolók példaképévé vált, annak ellenére, hogy nem ő volt az első zsidó baseball játékos, aki vallási ünnep miatt meccset hagyott ki.

Sandy_Koufax

Sandy Koufax

Jom kipur talán azért is különleges, mert ezt az ünnepet azok a zsidók is megtartják, akik amúgy egyáltalán nem foglalkoznak a vallással. Így vannak ezzel a sportolók is, és Sandy Koufax remek hivatkozási alap lett a számukra. Az Egyesült Államokban általában nem okoz problémát, ha egy-egy játékos úgy dönt, hogy nem lép pályára jom kipurkor, vagy közvetlenül a meccse előtt fejezi be a böjtölést. A különböző profi és egyetemi bajnokságok ráadásul számításba is veszik az ünnepet, de idén például több középiskolai amerikaifoci-csapat kimondottan a jom kipur miatt csütörtökre hozta előre a meccseit.

Izraelben természetesen nem rendeznek semmilyen sporteseményt jom kipurkor, azonban gyakran előfordul, hogy izraeli sportolóknak külföldön kellene versenyezniük ezen a napon. Ilyenkor vagy bíznak a rendezők jóindulatában, vagy pedig maguk döntenek arról, hogy játszanak/versenyeznek az ünnepen. Példa akad erre is, arra is, főként a labdarúgás világából. 1980-ban Avi Cohen, a Liverpool védője azért döntött úgy, hogy pályára lép jom kipurkor, mert ritkán játszott és nem volt stabil helye a kezdőcsapatban. A spanyol Deportivo La Coruna viszont éppen azért hozta két órával előbbre egyik bajnoki meccsét 2006-ban, hogy izraeli kapusa, Dudu Aouate még időben elkezdhesse a jom kipuri böjtölést.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]