A jobbikos Bíró László visszalép az ellenzéki előválasztástól

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

jobbikos Bíró László visszalép az ellenzéki előválasztástól Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében – jelentette be a politikus vasárnap a Facebook-oldalán.

Bíró László (Fotó: Facebook oldala)

Bíró azt írta, hogy élete egyik legfontosabb és legnehezebb döntését hozta meg – szemlézte a hírt a Telex.

„A nemzet érdeke pedig azt kívánja, hogy az előválasztáson az a jelölt nyerjen, aki a legalkalmasabb a Fidesz legyőzésére. Mondhatnám, hogy én vagyok ez a személy. De tudom, hogy van nálam alkalmasabb.

Ismerem őt jól, hisz – ahogy én, úgy ő is – aktív alakítója a borsodi közéletnek, és bár más pártban politizálunk, mégis egy oldalon állunk. Egy szabad és demokratikus Magyarország oldalán. (…) Ezennel hátralépek egyet azért, hogy a nemzet és Borsod kettőt léphessen előre. Visszalépek az előválasztáson való indulástól Jézsó Gábor javára. Döntésemről tájékoztattam Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, aki azt elfogadta” – írta Bíró.

A visszalépésével így Jézsó Gábor, az MSZP jelöltje maradt az egyedüli, a hat ellenzéki párt által támogatott induló az előválasztáson. Korábban a Momentum Pelek Dávidot támogatta a tiszaújvárosi választókerületben, de aztán Pelek is visszalépett Jézsó javára.

Rajta kívül még Tóth Ádám, a Normális Magyarországért Mozgalom által támogatott független jelölt lehet versenyben a helyi előválasztáson, ám őt még nem vették nyilvántartásba.

Bíró László tavaly ősszel, 1700 szavazattal maradt alul az időközi országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltével, Koncz Zsófiával szemben, ezzel pedig a Fidesz-KDNP megőrizte a parlamenti kétharmadot. Kemény kampány volt, amiben a krumpli, laptopok, évekkel ezelőtti antiszemita megnyilvánulások is előkerültek, és amiben magas rangú politikusok is bevetették magukat mindkét oldalról – emlékeztet a Telex.hu.

Bíró antiszemita megnyilvánulásairól volt közismert, amelyekben Budapestet zsidózva „judapestnek” nevezte és az ultraortodoxokkal kapcsolatban “tetűcsúszdát” emlegetett. Az antiszemita megjegyzéseiért később bocsánatot kért.

A Mazsihisz két ízben tiltakozott Bíró jelölése ellen. Első ízben tavalyi felszólalásukban emlékeztettek a kormány által kitüntetett Raffay Ernő zsidózására is, amiért a kormánnyal is összetűzésbe került a zsidó érdekképviseleti szervezet. Bírót újrajelölték, s a Mazsihisz második alkalommal idén nyáron emelt szót Bíró újrajelölése ellen.

[popup][/popup]