Újra Bíró Lászlót, a korábban antiszemita kijelentéseket tevő politikust indítja a Jobbik a választáson

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Újra Bíró Lászlót indítja a Jobbik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben, Szerencs térségében, most az ellenzéki előválasztáson.

Bíró László (Fotó: Facebook oldala)

A Jobbik közleménye szerint – írja a telex.hu – Bíró „jobboldali, keresztény, nős emberként az időközi választás után is rendületlenül, szívvel-lélekkel küzd” a választókerülete lakosaiért, és jól érti az ott élők problémáit, és az őszi borsodi időközi választáson a kormánypártok hazudtak róla.

Az össz-ellenzéki jelölt, Bíró László ősszel, 1700 szavazattal maradt alul az időközi országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltével, Koncz Zsófiával szemben, ezzel pedig a Fidesz-KDNP megőrizte a parlamenti kétharmadot.

Az őszi kampányban a kormánypártok és a média emlékeztetett Bíró korábbi antiszemita megnyilvánulásaira, amelyekben Budapestet zsidózva „judapestnek” nevezte, Idézték tőle korábbi mondatát is: ” A hazai wellness szálók vendégeit látom. (…) Tele lengyellel, orosszal, izraelivel! A kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a házelőtt!” Korrupciógyanús ügyeit is felemlegették.

A Jobbik, mint ismeretes, az utóbbi években hivatalos, nyilvános kommunikációjában már nem alkalmazza az antiszemitizmust.

Kormányzati politikusok tavaly igyekeztek a Mazsihiszt is rávenni, hogy határolódjon el a Bírót jelölő ellenzéktől.

A Mazsihisz Bíró zsidózásával együtt elítélte a kormányközeli antiszemitáknak tett gesztusokat is. A Mazsihisz – akkori közleménye szerint:

„minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható”.

A Mandiner tavaly azt írta: „Kormányfőhöz közeli körökből értesültünk arról, hogy Orbán Viktor gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének Bíró-ügyben tanúsított fellépését.”

A kormányzati sajtóban hónapokig élesen támadták a Mazsihiszt és Heisler Andrást.

A támadás alábbhagyott némileg, amikor Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a Magyar Nemzetben közzétett véleménycikkében bírálta a Jobbikot és a Jobbikkal kötött baloldali választási szövetséget.

[popup][/popup]