A jeruzsálemi boltosok perrel fenyegetik a polgármestert a szombati boltbezárások miatt

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nir Barkat főpolgármesterhez ugyanis vallásos nyomásra megpróbálja bezáratni a belvárosban az egyelőre szombaton is működő éjjel-nappali üzleteket.

Nir Barkat polgármester

Nir Barkat polgármester

A boltosok Nir Barkat főpolgármesterhez küldött levelükben azt állítják, hogy törvénytelen a szombati boltbezárás, mert felborítja a városban fennálló status quót.

Szerintük a múlt héten bejelentett városházi döntés sérti az üzleti szabadságot és a gazdasági versenyt. A Háárec című újság keddi száma szerint tiltakoznak az általuk ésszerűtlennek vélt döntéshozatali folyamat ellen is.

A városháza jogtanácsosának szakvéleménye szerint ha Jeruzsálem vezetése meg szeretné akadályozni a bíróság beavatkozását a város ügyeibe, akkor egyértelmű határokat kellene húznia a város különböző részei között, és a nem vallásos negyedekben, valamint a belvárosban másként kellene értelmeznie a szabályokat, mint az ultraortodox lakónegyedekben.

A mintegy nyolcszázezer lakosú város polgárainak körülbelül egyharmada arab, a többséget alkotó zsidóknak egyharmada ultraortodox, egyötödük nem vallásos.

A helyhatósági választásokon ugyan az arab lakosoknak is van szavazati joga, de általában távollétükkel tüntetnek, ezért a polgármesteri hivatal elnyeréséhez szükség van a szigorú vallási szabályok betartását – köztük a boltok és a szórakozóhelyek vasárnapi bezárását – követelő ultraortodoxok támogatására.

 

[popup][/popup]