A JAK is visszautasítja az emlékévre elnyert támogatást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) felelős civil és szakmai szervezetként elfogadhatatlannak tartja az állami emlékezetpolitika megnyilvánulásait a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán.

A holokauszt a magyar történelem mérhetetlen súlyú tragédiája. Hetvenedik évfordulója a történelmi felelősséggel való szembenézés és az áldozatokra való méltó megemlékezés ideje a magyar kultúrközösség minden tagja számára. A megbízott szakmai intézmények munkája, illetve az új köztéri alkotások szimbolikája e feladatnak kell, hogy eleget tegyen. A felelős intézményvezetők  elmúlt hetekben tett nyilatkozatai azonban nem ebbe az irányba mutatnak. Kifogásoljuk továbbá a Szabadság térre tervezett emlékművet, s azt, hogy e szobortervezetet semmiféle nyílt társadalmi és szakmai vita nem előzte meg, az erre szánt pénzeket pedig nyilvános pályáztatás helyett egy átláthatatlan döntési folyamat során osztották ki.

A JAK Holokauszt Emlékévre tervezett programjainak célja a történelmi emlékezetnek a jelenlegi társadalmi felelősségvállalás felőli közös újragondolása. Úgy véljük, kortárs művészeket képviselő szervezetként lényeges feladatunk a múlt hiteles feldolgozását elősegíteni. Ennek a szobornak az árnyékában viszont lehetetlennek tűnik többek közt az Emlékév szellemi alapvetéseinek mottóját is adó Radnóti Miklósról beszélni.

A hivatalos állami emlékezetpolitika tehát olyan kontextust teremtett, amelyet idegennek tartunk a Magyar Holokauszt Emlékév és a szervezetünk által képviselt elvek szellemiségétől.  A JAK éppen ezért úgy döntött, hogy csatlakozik a többi visszalépő pályázó mellé, s nem kívánja felhasználni a Civil Alap – 2014 pályázatán elnyert pénzösszeget.

Az Emlékév eredeti céljait változatlanul szem előtt tartjuk, és tervezett programjainkat továbbra is fontosnak tekintjük, ezért megpróbálunk más forrásokat találni, hogy ezeket feltétlenül megrendezhessük.

Budapest, 2014. február 11.

                                                                    

[popup][/popup]