A Jad Vasem bírálja Putyin holokauszt relativizáló kijelentéseit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jad Vasem elítéli a holokauszt történelmi tényeinek elbagatellizálását és elferdítését – mondta Dani Dajan, az intézmény elnöke. A Haaretz cikkét a zsblog.hu ismerteti magyarul.

Az Emlékezés csarnoka a Jad Vasem emlékhelyen (Forrás: Wikmedia commons)

AJad Vasem, Izrael fő holokauszt-emlékmúzeuma visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök állítását, miszerint Oroszország azért szállta meg Ukrajnát, hogy „nácitlanítsa” az országot.

Órákkal azután, hogy a múlt héten elrendelte az orosz csapatok bevonulását Ukrajnába, Putyin a nemzethez intézett beszédében kijelentette: „Törekedni fogunk Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására, valamint bíróság elé állítjuk azokat, akik számos véres bűncselekményt követtek el civilek ellen – köztük az Orosz Föderáció állampolgárai ellen” – mondta, elítélve „az ukrajnai szélsőjobboldali nacionalistákat és neonácikat”.

Dani Dajan, a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Világközpontja elnöke vasárnap azt tweetelte, hogy „a jelenlegi ellenségeskedéseket kísérő propaganda telítve van felelőtlen kijelentésekkel, valamint a nácik ideológiájával és cselekedeteikkel való teljesen pontatlan összehasonlításokkal”.

„A Jad Vasem elítéli a holokauszt történelmi tényeinek a bagatellizálását és elferdítését” – mondta Dajan.

Rosenberg Mátyás – zsblog.hu

Címkék:Holokauszt relaitvizálás, Jad Vasém, Putyin

[popup][/popup]