A holokauszt muzealizációjának kihívásai – konferencia

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt muzealizációjának recens kihívásai. Múzeumok és emlékhelyek: a holokauszt megemlékezés terei című nemzetközi konferenciát tartanak a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely szervezésében.

A Holokauszt emlékközpont épülete (forrás: hdke.hu)

A holokauszt akkor válik a nemzeti és lokális emlékezet részévé, ha azt helyi szinten az emberek magukénak érzik. A helyi emlékezet megőrzésének és továbbadásának egyik fontos modern intézménye a múzeum, amely nyitott a látogatói értelmező közösségek felé. Fontos az intézményi tapasztalat megosztása, abban a tekintetben, hogyan épülhetne rá kiállított anyagokra újabb látogatói értelmezések és egyéni megélések.

Az Emlékközpont által szervezett konferenciára 11 ország elismert szakemberi érkeznek és – a teljesség igénye nélkül – az alábbi kérdésekre keresik a választ: Milyen kihívásokkal néz szembe egy interaktív holokauszt múzeum? Emlékezeti értékelés és előrehaladás kortárs szemmel? Hogyan alakítják a képi megjelenítés követelményeit a holokauszt-múzeumok?

Időpont
2024. május 30-31.

Helyszín
1094 Budapest, Páva utca 39.

A konferencia angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítanak. Regisztrálni itt lehet a rendezvényre. A konferencia programja itt olvasható.

[popup][/popup]