A hírszerzés négyszer figyelmeztette Netanjahut az erőltetett törvénykezés következményeire

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Balról: Joáv Gallant védelmi miniszter, Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Herci Halevi vezérkari főnök helyzetértékelést tart a gázai rakétatámadások után 2023. május 2. Fotó: Koby Gideon/GPO

Az Izraeli Védelmi Erők hírszerző testülete többször figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt az igazságügyi reform lehetséges nemzetbiztonsági vonatkozásaira, jelentette a Yedioth Ahronoth pénteken.

Nem kevesebb, mint négy rendkívüli levelet küldtek Netanjahunak – ezek közül az utolsót a múlt hét végén – néhány nappal az ésszerűség mércéjét eltörlő törvény jóváhagyása előtt.

,,Míg a korábbi megbeszélések az elrettentést szolgáló ‘taktikai’ csapásokra összpontosítottak” – állítja a jelentés, ,,a hírszerző közösséget most Izrael általános elrettentő képességeinek meggyengülése aggasztja a folyamatban lévő válság miatt.”

A hírszerzési osztály vezető tisztviselői figyelmeztettek, hogy a kár nem csak azonnali, hanem hosszú távú következményekkel is járhat.

Netanjahu és Herci Halevi vezérkari főnök hétfői találkozóján utóbbi megerősítette ezeket a hírszerzési elemzéseket.

Mielőtt a Kneszet jóváhagyta az ésszerűségi mércét eltörlő törvényt, a múlt héten levelet küldtek Netanjahunak, amelyben megemlítették, hogy Izrael ellenségei, Irán és a libanoni Hezbollah terrorszervezet 2023 nyarában történelmi lehetőséget ismernek fel a térség stratégiai helyzetének megváltoztatására a hatalmas izraeli válság fényében, amihez hasonlót még nem láttak.

Az ellenségek Izrael elrettentő képességét négy „pillérre” osztják: az Izraeli Védelmi Erők erejére, az Egyesült Államokkal való kapcsolatokra, a gazdaságra és a belső egységre, melyek mindegyike meggyengült szerintük.

Teljes cikk

[popup][/popup]