A “hideg napokra” emlékeztek Újvidéken

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az úgynevezett „hideg napok” 73. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Újvidéken pénteken.

Újvidék emlékmű

Az újvidéki emlékmű (Képünk nem a megemlékezés napján készült)

 

Az 1942-es magyar razzia áldozatainak állított emlékműnél, a Duna-parton álló, Család nevet viselő szoborcsoportnál mondott beszédében Milos Vucevic, Újvidék polgármestere kiemelte: emlékezni kell arra, hogy a fasizmus, a nácizmus és más, az ember és a szabadság ellen irányuló ideológia csak rosszat, halált és boldogtalanságot okozhat.

Szerinte csak a kölcsönös tisztelet szabhat gátat minden őrültségnek és gonoszságnak, a békés egymás mellett élést pedig az elfogadás és a tolerancia alapozza meg.

Megfogalmazása szerint “a halál nem létezik”, mert “az ember akkor hal meg, amikor mindenki elfelejti”, ezért nem szabad elfelejteni azt, hogy ártatlan emberek “milyen véres árat fizettek a szabadságért”.

A szobor melletti 66 bronzlapon az áldozatok nevei olvashatók, 4 táblán pedig a 73 évvel ezelőtti események szerb és héber nyelvű leírása található.

A megemlékezésen felelevenítették az 1942. január 21. és 23. közötti eseményeket, amikor a magyar honvédség tagjai egy eredetileg a szerb partizánok ellen indított razzia folytatásaként ártatlan újvidéki lakosokat végeztek ki. Az áldozatok főleg szerb, zsidó és roma nemzetiségűek voltak.

Az újvidéki mészárlás során a szerb történészek szerint három nap alatt több mint 1300 helyi lakost gyilkoltak meg a magyar csendőrök. A fő felelősöket a háború után Magyarország kiadta a Josip Broz Tito vezette Jugoszláviának, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket.

 

[popup][/popup]