A Hiány pótolhatatlan, a veszteség felmérhetetlen, a felelősség közös

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hiány A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Holokauszt Emlékközpont kiállítása a Metró Galériában 2016. április 18. – június 19.

“A kiállítás olyan, ma közismert és köztiszteletnek örvendő magyar állampolgárokat: művészeket, orvosokat, építészeket, sportolókat, zenészeket mutat be, akiket az 1940-es években származásuk, vallásuk vagy politikai nézeteik miatt kitaszított a Magyar Királyság” – írják az ismertetőben.

“A kiállítás bizonyítja, milyen veszteségeket szenvedett a magyar társadalom tiszteletre méltó teljesítményt nyújtó állampolgárai elüldözése vagy elpusztítása következtében. Az ostoba zsidótörvények miatt, a munkaszolgálatban, a német megszállás, a deportálás idején, az SS koncentrációs táboraiban, a kiürítési halálmenetekben és a nyilas rémuralom alatt kitűnő magyar elmék, ígéretes tehetségek életét durva erőszakkal oltották ki.  A kényszerű emigráció is számos pályát tört ketté. Mindez közös veszteségünk, pótolhatatlan hiány volt és marad.

A budapesti metró szerelvényeiben látható kiállítás célja, hogy közelebb hozza a közelmúlt gyászos történetét. Érdemes, közismert személyek tragédiáján, egyéni sorsán keresztül mutatjuk be,  hová vezet és miért elfogadhatatlan a kirekesztés és a gyűlöletkeltés.

hiany tablo kabos

A kiállításon szereplő kiemelkedő személyiségek teljesítménye nemzetközi vagy hazai szinten is komoly elismerést váltott ki. Azokról is megemlékezünk, akiknek pályája, teljesítménye a holokauszt vagy az üldöztetés és kényszerű emigráció miatt otthon nem teljesedhetett ki, vagy éppen erőszakos halála miatt beváltatlan ígéret maradt. A névsor összeállításánál arra törekedtünk, hogy a kiállításon a  kultúra, az irodalom, a tudomány, a képzőművészet, a színházak világa, a gazdasági- és közélet, a zsidó egyház, a sport vagy éppen az ellenállás jeles személyei egyaránt helyet kapjanak.

Találkozhatnak nagyon ismert arcokkal, életművekkel, amelyeket iskolai tanulmányaikból idézhetnek fel. Lesznek olyan személyek, akiket eddig nem ismertek, és nem is gondolták, mekkora kiemelkedő, rangos teljesítményekkel gazdagították hazájukat. Miként azon is megdöbbenhetnek, hogy az elnyomó rendszer milyen cinikus és ördögi módon áldozta fel őket, ha haláluk helyét és körülményeit megismerik.

hiany tablo radnoti

A megbélyegzés, kirekesztés, a fokozatos jogfosztás elöl többen elhagyni kényszerültek Magyarországot. Az emigrációban választott haza azonban nem mindenkinek adta meg a tehetség kibontakozásának, az alkotói pálya kibontakozásának esélyeit. Így, akik megmenekültek, életben maradtak sem tudták beteljesíteni küldetésüket, utánuk is hiány maradt. Közülük többeket láthatnak a kiállításon.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az ismert arcok és személyek bemutatása sem feledheti azt a sok százezer áldozatot, akik hétköznapi emberként, elhurcolt zsidóként, munkaszolgálatosként, sorkatonaként, civilként lett a háború és a vészkorszak áldozata. Be nem teljesedett ígéretek voltak valamennyien. Az ő pusztulásuk éppen oly értelmetlen, hiányuk is éppen annyira fáj. Amikor erre gondolunk, nem tagadhatjuk az akkori Magyarországot felelősségét, hogy hagyta elüldözni, elpusztítani tehetségeit, illetve magának is része volt elpusztításuknak.”

A kiállítás tablói megtekinthetők 2016. április 18. – június 19. között láthatók a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.

 

A kiállítás megvalósítói

kiallitasmegnyito 1

Kirschner Péter a megnyitón

A kiállítás szervezője: a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Holokauszt Emlékközpont

A kiállítás támogatója: a Miniszterelnökség

A kiállítás kurátora és szerkesztője: Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

A szerkesztésben közreműködtek: Gajdó Tamás, Nuber István, Szarka Lajos, Szécsényi András, Szegedi Péter, Takács István és Tóth-Heinemann Zoltán

Kivitelezés: Pető Zsolt ügyvezető, Mass Media Solutions Kft.

Grafikai munkák: Kocsis Marcell tervező-grafikus

Nyomdai munkák: Halász Iván, HTSART Nyomda Kft.

Együttműködő partnereink: Holokauszt Emlékközpont, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Országos Színházművészeti Múzeum és Intézet, Petőfi Irodalmi Múzeum, Sportmúzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapesti Közlekedési Vállalat és a Pro Mix Zrt.

[popup][/popup]