A héten adják át a felújított makói zsinagógát

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon – ortodox zsidó emlékhelyek bemutatása című projekt keretében felújították a makói zsinagógát, amit látogatóközponttal is bővítettek. Csütörtökön adják át a megújult épületet.

Makói zsinagóga – átadásra várva

A Mazsihisz által korábban beharangozott projekt keretében uniós forrásból, kormányzati támogatással, összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újultak meg.

Makón – írja a szeged.ma – információs pont kialakítására került sor, amely a legmodernebb eszközök segítségével idézi meg a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét és tetteit, valamint bemutatja a három makói temető nevezetes síremlékeit. A beruházásnak köszönhetően a város északi területén fekvő zsidó temető megközelítését immár új, kiépített út biztosítja.

A zarándokútvonal további helyszínei: Sátoraljaújhely, Nagykálló, Nyírtass és Miskolc.

A Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon című projekt célja egy olyan településeken átívelő komplex turisztikai “termék” létrehozása, amely biztosítja a magyar zsidó kulturális és történelmi örökség fenntartását és annak bemutatását. Emellett képes hozzájárulni egy olyan szolgáltatás kialakításához, amely hosszú távon is hatékonyan tudja növelni az adott település idegenforgalmát, további munkahelyet biztosítva az itt élők számára, így az említett gazdasági és társadalmi eredmények által elősegíti a térség társadalmi és gazdasági fejlődését.

A makói fejlesztések ünnepélyes átadására augusztus 27-én kerül sor.

[popup][/popup]