A Hatvanyak öröksége

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha a Hatvany családra gondolunk, akkor elsősorban a nagy irodalmi mecénások, báró Hatvany Lajos és unokatestvére, báró Hatvany Bertalan jut az eszünkbe. A család egyik leszármazottja, Hatvany Helga azonban most olyan családi monográfiát írt, amelyben „irodalmi emlékművet” állított az édesapjának, Hatvany Józsefnek is.

Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége címmel a Libri adta ki a jelenleg az Egyesült Államokban élő, 1960-ban született Hatvany Helga írását, amely annak a nagyszerű, kiváló családnak állít emléket, amely nemcsak a magyar irodalomtörténetbe, hanem a magyar gazdaságtörténetbe is örökre beírta a nevét – írja a mazsihisz.hu.

Iskolai tanulmányaink folytán a Hatvany családról elsősorban a nagy irodalmi mecénások jutnak eszünkbe: a Nyugat egyik alapítója és Ady Endre támogatója, báró Hatvany Lajos, valamint az unokatestvére, a Szép Szót megalapító és József Attilát segítő báró Hatvany Bertalan. Holott ha Hatvany Helga könyvét elolvassuk, megtudjuk: a család zseniális tagjai a XIX. században és a XX. század első évtizedeiben a magyar gazdaság meghatározó szereplői voltak, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és üzleti érzékükkel voltaképpen a magyar nemzetgazdaság egészéhez járultak hozzá vállalkozásaik, gyáraik, kereskedelmi tevékenységük révén.

Ez az ország nagyon-nagyon sokat köszönhet ennek a családnak, úgyhogy a kötet alcímét – engedelmükkel – én inkább így fogalmaztam volna meg: A legendás Hatvany család el nem múló öröksége.

Hiszen a különböző diktatúrák hiába rombolták le mindazt, amit a család felmenői, az 1865-ben elhunyt Deutsch Ábrahám, Deutsch Ignác (1803-1873), Deutsch József (1824-1903) és Deutsch Bernát (1826-1893) megalapoztak vállalkozásaikkal, a különböző politikai kurzusok – nincs rá jobb szó – hiába fosztották ki ezt a családot, az örökségük el nem múlik.

Teljes cikk

[popup][/popup]