A harmadik Pfizer oltás nagymértékben növeli a 60+ korosztály védettségét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Friss izraeli adatok érkeztek a Pfizer vakcinájáról, melyek szerint a harmadik oltás megsokszorozza mind a megfertőződés, mind a súlyos megbetegedés elleni védelmet.

A harmadik adag vakcina beoltását követően tíz nappal vizsgálták meg Izraelben az oltás nyújtotta védelmet, az eredmények szerint ahhoz képest, amit két oltás nyújt, a megfertőződés elleni védelem megnégyszereződik, a súlyos megbetegedés pedig akár ötször-hatszor akkora hatékonysággal védi ki a három adagból álló oltássor, mind a kétadagos alapimmunizálás a hatvan év fölöttiek körében. Ezen korosztály számára vált elérhetővé az országban a harmadik oltás felvételének lehetősége eredetileg, mostanra azonban már negyven évre csökkentette az izraeli egészségügyminisztérium ezt a korhatárt – írja a MedicalXpress.

A 9,3 milliós országban eddig 1,4 millió ember kapott harmadik adag vakcinát, a teljes populációnak pedig már nyolcvan százaléka van két adag vakcinával oltva.

Még mindig van ugyanakkor egymillió oltatlan izraeli ember, az ország pedig jelenleg is küzd a negyedik hullám delta variánssal súlyosbított terhével.

Naftali Bennett miniszterelnök, aki maga is biztat mindenkit arra, hogy felvegye az oltást, akár eddig oltatlanról, akár a kétadagos alapimmunizáláson átesettről van szó, pénteken oltatta be magát az emlékeztető adaggal.

“Izrael előnye ma igen nagy, hisz a harmadik oltás alkalmazásában világelsőnek számítunk, jobban értjük, milyen ütemben gyengül a korábbi oltások adta védelem, valamint azt is, hogy mit kell tennünk, mikor kell azt megtennünk, sőt, azt is, milyen életkori csoportban” – mondta Bennett a kabinet vasárnapi ülésének kezdetén a Washington Post beszámolója szerint.

Infostart.hu

[popup][/popup]