A harédi pártok szavazni sem hajlandók a COVID-bírság szigorításáról

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A koronavírus-kabinet a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter javaslatára előterjesztett, a koronatörvény és a közegészségügyi rendelet be nem tartásást szabályozó bírságok szigorításáról szóló törvényt a korona-kabinet a hét elején már megszavazta és továbbküldte a parlamentbe.

Jákov Litzman (Jahadut Hatora) a Kneszetben. Forrás: screenshot/ YouTube

A háredi pártok időközben tájékoztatták a miniszterelnököt, hogy a Kneszetben nem fogják megszavazni a bírságok jelentős szigorítását, ezért Benjamin Netanjahu ma reggel külön tárgyalt a Jahadut Hatora vezetőjével, Jákov Litzmannal.

A törvény parlamenti szavazása lekerült a Kneszet napirendi pontjáról, amíg a miniszterelnök és a háredi pártok megállapodnak az ügyben.

Az egészségügyi rendeletek betartásának elmulasztása miatt az új törvény szerint a nyilvános hely vagy vállalkozás üzemeltetéséért kiszabott bírság összegét 5000 sékelről a duplájára (10000) emelnék fel. A különböző rendezvények, szertartások korlátozás ellenére való megtartása és az oktatási intézmények működtetése esetén az érvényben levő 5000 sékel helyett szintén 10000 sékel lenne a bírság összege.

A miniszterelnöknél személyesen tiltakozó háredi pártok, az oktatási intézmények nyitvatartását szabályozó magas bírságokat, közösségeik elleni inzultusként értelmezik.

Teljes cikk

Címkék:bírság, haredi pártok, Kneszet, koronavírus

[popup][/popup]