A Hamasz-vezér Tel-Avivot fenyegeti rakétaesővel

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Yahya Sinwar, a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet vezetője pénteken figyelmeztette Izraelt, hogy ne tegye próbára őket ismét, mert a rakétatámadásaik következő célpontja Tel Aviv és más központi városok lesznek, méghozzá olyan erővel, ami meglepetésként fog hatni.

Yahya Sinwar Fotó Mohammed Salem Reuters

Arra is figyelmeztette a zsidó államot, hogy a következő alkalommal, amikor izraeli katonák lépnek be az övezet területére, csak “foglyok ezreiért” cserébe juthatnak haza.

A 7 meggyilkolt terrorista tiszteletére rendezett ünnepségen beszélve, akik vasárnap az izraeli különleges erők fedett akciója közben kitört tűzharc során haltak meg, Sinwar egyszer csak előhúzott egy hangtompítós fegyvert, amiről azt állította, hogy az egyik izraeli kommandósé volt.

חדשות עשר on Twitter

סינוואר מאיים בחטיפה לאחר ההיתקלות בעזה: “אל תנסו אותנו שוב” * @zeragil עם הדיווח המלא >> https://t.co/ndq7iBQ858

A tűzharcban meghalt egy izraeli tiszt, M. alezredes, egy másik katona pedig megsérült.

Sinwar beszédében kigúnyolta Izraelt, amiért azt feltételezte a legutóbbi összecsapásokat megelőzően, hogy az üzemanyag és a katari készpénz beengedésével Gázába megakadályozhatja egy széleskörű támadás indítását a zsidó állam ellen.

“Mit gondolt az izraeli vezetés, amikor beengedte az üzemanyagot és a katari pénzt? …hogy kiárusítjuk a vérünket dízelért és dollárokért? Csalódottak és céljuk kudarcot vallott.”

Sinwar elmesélte azt is, hogy beszélt a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok vezetőjével, Muhammad Deiffel. “Deif megkért, hogy mondjam el, hogy Tel Aviv és Gus Dan (Tel Aviv nagyvárosi területe) lesz a következő. Az első Tel Avivra mért sorozat meg fogja lepni Izraelt.”

A vasárnapi félre siklott katonai művelet hétfőn és kedden példátlan mennyiségű rakéta és aknavető gránát kilövéséhez vezett Gázából Izrael déli részére, egy újabb háború felé sodorva a régiót.

“Ujjunk a ravaszon és nyitva a szemünk,” mondta Sinwar. “Bárki is tesztelje Gázát csak halált és mérget talál. Rakétáink pontosabbak, nagyobb hatótávolságúak és több robbanóanyaggal vannak felszerelve, mint korábban.”

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint hétfőn és kedden több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó terrorista célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit a hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

A biztonsági kabinet kedd délután beleegyezett egy nem hivatalos tűzszünetbe a Hamásszal. Avigdor Liberman másnap bejelentette távozását a védelmi minisztérium éléről.

Liberman, aki egyszer azt ígérte, ha ő lesz a védelmi miniszter 48 órán belül megöleti Ismail Haniyeh Hamász vezért, szerda délután lemondását az Izrael és a gázai Hamász terrorszervezet közötti összecsapások – véleménye szerint – helytelen kezelésével és a tűzszüneti megállapodással magyarázta.

“Politikai győzelmet arattunk Avigdor Liberman védelmi miniszter lemondásával,” mondta Haniyeh a libanoni Hezbollah terrorszervezthez köthető al-Mayadeen TV-állomásnak.

“Liberman lemondásának bejelentése a vereség beismerése részéről és a bitorló ellenség részéről.”

A Palesztin Iszlám Dzsihád, az övezet második legnagyobb terrorszervezete szintén győzelemként értékelte a védelmi miniszter váratlan lemondását.

“Az ellenállás nemcsak katonailag rettentette el az ellenséget, még politikai megfontolásaikat is összekuszálta,” – nyilatkozta az Irán támogatta terrorszervezet szóvivője.

Gázában Liberman lemondásának hírére az emberek ünneplésbe kezdtek, cukorkát és más finomságokat osztogattak az utcán és az utakon.

Címkék:Gáza, Hamasz

[popup][/popup]