A Hamasz-vezér előjött rejtekhelyéről és győzelmet hirdetett

Írta: avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdán jelent meg először a nyilvánosság előtt a Hamász terrorszervezet vezetője, Ismail Haniyeh, mióta az izraeli légierő a megtorlócsapásai során lebombázta azt irodáját, és egyből győzelmet hirdetett a “cionista arroganciával” szemben.

Ismail Haniyeh és Yahyah Sinwar, a Hmasz vezetői

Előbújva rejtekhelyéről a kétnapos összecsapások után, melyet állítólag egy nem hivatalos egyiptomi közvetítésű tűzszünet zárt le Izrael és az övezetet irányító Hamász között, Haniyeh ellátogatott egykori irodája romjaihoz Gázavárosban.

Az erőszak hétfőn hajnalban kezdődött, amikor egy Gázai övezetből indított hosszú hatótávolságú rakéta belecsapódott Saron régióban egy lakóházba, megsebesítve 7 személyt, köztük két kisgyermeket. Válaszul az izraeli légierő megtorlócsapásokba kezdett az övezetben, mely újabb rakétákat eredményezett a gázai terroristák részéről.

„Az ellenállásé volt az utolsó szó, és Izrael vette az üzenetet,” jelentette ki Haniyeh. „Hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek megállítani a cionista arroganciát a Gázai övezetben.”

Egy izraeli diplomáciai tisztviselő azonban visszaszólt a terrorista vezérnek, mondván, „mielőtt hencegsz, jobb ha új irodát keresel”.

Izraeli lövedék becsapódása Gázavárosban Március 25-én  (Fotó: Mahmud Hams / AFP)

Haniyeh továbbá sürgette a gázaiakat, hogy minél többen vegyenek részt hétvégén a “Visszatérés Menete” tüntetések első évfordulóján.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint Aviv Kochavi vezérkari főnök elrendelte, hogy a gázai határnál állomásozó katonák álljanak készenlétben a különböző forgatókönyvekre a régióban.

Korábban a nap folyamán Kochavi ellátogatott a Gázai Hadosztályhoz és találkozott a részleg parancsnokával, Eliezer Toledano dandártábornokkal és a Déli Parancsnokság vezetőjével, Herci Halevi vezérőrnaggyal.

A “Visszatérés Menete” tömegtüntetések ötletét eredetileg közösségi média aktivisták vetették fel, de később a Hamász kisebb terrorista csoportok támogatásával átvette a szervezést.

A gázai vezetők eredeti terve szerint a “Visszatérés Menete” március 30-tól egészen május közepéig Izrael függetlenségének 70. évfordulója, az amerikai nagykövetség megnyitója Jeruzsálemben, és a “Nakba” azaz a katasztrófa napjáig tartott volna. Később azonban úgy döntöttek, a határon rendezett erőszak mindaddig folytatódik, amíg “a Jeruzsálemre, az Al-Akszára és Palesztina teljes földjére mért blokád meg nem szűnik”.

Április 6-án a Hamász politikai vezetője, Yahya Sinwar kijelentette: “Ledöntjük a határt [Izraellel], és kitépjük a szívüket a testükből.” A Hamász még térképeket is posztolt a Facebookon ügynökei számára az Izraellel közös határtól vezető leggyorsabb útvonalakról izraeli házakhoz, iskolákhoz és a határ közelében lévő napközi otthonokhoz.

“Az akarat ereje és népünk eltökéltsége a Visszatérés Menetén győzelmet fog aratni a megszállás bűnei felett,” – mondta Haniyeh még októberben a zavargásokban megölt terroristák temetésén. “A mártírok vére közelebb visz minket a cionista ellenség feletti győzelemhez.”

Teljes cikk

[popup][/popup]