A Hamasz “civil pajzs” taktikája nyomán 1.7 millió gázai kényszerült elhagyni lakóhelyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) bejelentette, hogy a Gázai övezetben a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma elérte az 1,7 milliót.

A szervezet iskolaépületeiben mintegy 900 ezer menekültnek ad hajlékot, de ennél sokkal többen, több százezren maradtak fedél nélkül. Üzemanyag híján nem működnek a víztisztító berendezések sem, így szennyezett az ivóvíz, ami betegségek kialakulásához vezet, sőt, félő, hogy kolerajárvány tör ki – közölték.

A palesztin vörös félhold segélyszervezet közölte, hogy az es-Sifá kórházból elszállított 28 koraszülöttet a Gázai övezet déli részén, Rafahban lévő Emiratus kórházból mentőautókkal egyiptomi intézményekbe vittek át, de három, jobb egészségi állapotban lévő kisbaba a rafahi kórházban maradhatott.

A Hamász felügyelte gázai „egészségügyi minisztérium” bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a nemzetközi vöröskereszttel a sebesültek evakuálásáról a gázai Indonéz Kórházból, amelyet körülvettek az izraeli katonák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Katar elítélte az izraeli hadsereg akcióit az övezet északi részén, Bét Lahijában fekvő kórháznál. A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz – aki éveken át szó nélkül hagyta a kórházak katonai központtá alakítását – most azt mondta: “megdöbbentette” a kórház körülvétele.

Az izraeli hadsereg egyik hírszerző egységének tagjai a Gázai övezetben kialakítottak egy bázist, amelyen eddig mintegy háromszáz iszlamista terroristát hallgattak ki, és utána közülük sokakat Izraelbe szállítottak további kihallgatásra – közölte a hadsereg szóvivője.

A kihallgatottak beszéltek a Hamász alagútjairól, raktárairól, módszereiről, például arról, hogy fegyvereseik hogyan vegyülnek el a civil lakosság között. Egyikük azt mondta, hogy az es-Sifá Kórházban körülbelül száz Hamász-fegyverest látott orvosi ruhába öltözve – tette hozzá a szóvivő.

MTI

 

[popup][/popup]