A Hamasz által megtámadott fesztivál túlélői perlik Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász fegyveresei több mint 360 embert mészároltak le az izraeli Supernova fesztivál helyszínén október 7-én. Most a túlélők közül 42-en beperelték az izraeli hadsereget, a belbiztonságért felelős Shin Betet és a rendőrséget, amiért nem tudták megakadályozni a mészárlást. Azzal érveltek, hogy a támadás olyan testi és lelki károkat okozott nekik, amik örökre megváltoztatták az életüket.

A Supernova fesztivál megtámadásának képei

A keresetet benyújtó ügyvédek 200 millió sékelt (~19 milliárd forint) kártérítést követelnek a biztonsági erőktől. Ez az eddigi legnagyobb kártérítési per, amit az izraeli állammal szemben indítottak – írja a 444.hu.

A keresethez csatolt szakértői jelentésben megemlítik, hogy a biztonsági szervek akkor sem adtak utasítást a fesztivál leállítására, amikor már érkeztek jelzések a biztonsági kockázatokról. Kiderült az is, hogy bár a hadsereg először kifogásolta, hogy a gázai határ közelében akarnak megtartani egy ekkora rendezvényt, végül megadták az engedélyt, majd az utolsó pillanatban azt is jóváhagyták, hogy a fesztivál egy nappal tovább tartson.

A Gázai Hadosztály műveleti tisztje például azért ellenezte a sivatagi buli megtartását, mert úgy látta, hogy nem tudnák megfelelően biztosítani a rendezvényt, mivel a katonák nagy része épp akkor ment szabadságra a Szimhát Tóra ünnep miatt. A támadás után az egyik túlélő pont arról számolt be, hogy „aki megpróbált elfutni, azt mindkét oldalról lőtték. Sokáig nem volt ott sem a hadsereg, sem a rendőrség, senki.”

Nem sokkal a Hamász támadása után a Shin Bet vezetője, Ronen Bar elismerte, hogy nem tudtak megfelelő figyelmeztetéseket kiadni a támadás előtt, pedig az előző este kaptak jelzéseket a Hamász szokatlan mozgásairól. Ezeket azonban csak gyenge jelzéseknek minősítették, így a fesztivál leállítására sem adtak utasítást.

Teljes cikk

[popup][/popup]