A Hamász a gyilkosságok, merényletek folytatására szólít fel

Írta: infovilag.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nincs, és a jelek szerint nem is lesz béke az olajfák alatt.  Sen ünnep, sem emberélet nem szent a Hamász (Iszlám Ellenállási Mozgalom) számára – ha az izraeli. A Hamász katari száműzetésben élő politikai vezetője, Khaled Mesál további vérontásra és a feszültség fokozására buzdít.
hamasz
Legutóbb december 10-én, Kuala Lumpurban, Malájzia fővárosában jelentette ki, hogy „a palesztinok felismerték az izraeliekkel folytatott tárgyalások hasztalanságát”. Mint fogalmazott, a békefolyamat eredménytelen, ezért a „dzsihád, az önfeláldozás és a vérengzés” az egyedüli kiút. „Jogainkat az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem fogja helyreállítani, ezért csak a toborzás a megfelelő eszköz számunkra” – idézte Mesál kijelentését a The Times of Israel honlapja.

Az uszítás és felbujtás fontosságába vetett hitét a Hamász vezetője hangsúlyozta is, ekként: „Kétezer szóbeli »rakéta« nem vethető össze egyetlen valódi rakéta hatásával. A ciszjordániai gyerekek és az ifjúság magába szívják az üzenetemet”. És hozzátette: „Nincsenek kalasnyikovjaink, sem rakétáink, de van késünk és autónk, amivel ellenségeinket eltaposhatjuk”.

A kegyetlen buzdítás nem marad hatástalan. Október eleje óta több mint két tucat ártatlan izraeli és más állampolgárt öltek meg Ciszjordániában és Jeruzsálemben. Mesál magasztalta ezeknek a támadásoknak az elkövetőit. Szavai nyomán a Hamász terrorcsoportjainak vezetői a Gázai-övezetben és külföldön azt a parancsot küldték szét, hogy a helyi műveleti parancsnokok fokozzák aktivitásukat, szítsanak tiltakozó megmozdulásokat, továbbá késes támadásokat, öngyilkos bombamerényleteket, és egyéb halálos támadásokat kövessenek el izraeli lakosok ellen.

Mindez a Palesztin Nemzeti Hatóság (PA) által letartóztatott és kihallgatott Hamász műveleti vezetők vallomásaiból vált ismeretessé. A PA titkosszolgálatai ezeket az információkat megosztották az izraeli hatóságokkal és sajtóval. Ennek nyomán tette közzé a Hamász terveit a The Times of Israel.

A PA forrásai szerint a Hamász törekvése a vérengzés kiterjesztése újabb feszültség forrása lesz, mivel nem maradnak el az izraeli válaszlépések a palesztin területeken.  Ez Ciszjordániában a PA gyengüléséhez, népszerűségének csökkenéséhez vezet, ami a Hamász fontos célja.

[popup][/popup]