A hágai bíróság izraeliek százait fenyegeti eljárással?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hatóságok állítólag összeállítottak egy listát több száz katonai és védelmi tisztről, akiket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) eljárással fenyeget.

A hágai Nemzetközi Bíróság (forrás: Wikipedia)

Haaretz szerint a lista mindeddig mintegy 200–300 ember nevét tartalmazza. Őket külföldön akár le is tartóztathatják állítólagos háborús bűncselekményekért.

A forrás nélküli jelentés szerint a listán szereplők személyazonossága nem ismert, és a névjegyzékben szereplők közül nem is mindenkit tájékoztattak.

Ugyanakkor a lista valószínűleg magában foglal néhány izraeli felső vezetőt, különösen azokat, akik részt vettek a 2014-es Erős szikla hadműveletben. Köztük lehet Benjamin Netanjahu miniszterelnök; Benny Gantz védelmi miniszter, aki akkoriban az Izrael Védelmi Erők vezérkari főnöke volt; Mose Já’álon akkori védelmi miniszter és jelenlegi ellenzéki képviselő, valamint az Izraeli Védelmi Erők jelenlegi vezérkari főnöke, Aviv Kohavi, aki akkoriban a katonai hírszerzés vezetője volt. A listán lehetnek még volt védelmi miniszterek, mint Avigdor Liberman és Naftali Bennett – az ellenzéki Jiszráel Bejtenu és Jamina pártok jelenlegi vezetői – valamint Joram Cohen és Nadav Argaman, a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat korábbi és jelenlegi vezetői, továbbás más, alacsonyabb rangú tisztek is.

A jelentés szerint Izrael igyekszik a listát titokban tartani, attól tartva, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság azt beismerésként értelmezheti.

A Nemzetközi Büntetőbíróság háromfős bírói testülete az elkövetkező napokban vagy hetekben dönt arról, hogy a bíróság joghatósággal rendelkezik-e a palesztin területek felett, és vizsgálatot indíthat a Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett állítólagos háborús bűncselekményekkel kapcsolatban.

Júniusi héber médiajelentések szerint Izrael a Nemzetbiztonsági Tanács, az igazságügyi és a külügyminisztériumok, valamint az Izraeli Védelmi Erők katonai ügyészsége nemzetközi osztályának tisztviselőiből álló csoportot jelölt ki, hogy koordinálja az ország válaszát a Nemzetközi Büntetőbíróság bármely fellépésére.

Az ötéves előzetes vizsgálat végén az ICC ügyésze, Fatou Bensouda decemberben közölte, hogy megalapozottnak találta, hogy vizsgálatot nyissanak a „palesztin terüleken” kialakult helyzet miatt, de a joghatóság kérdését a tárgyalás elrendeléséről döntő tanácsra bízta.

Az állítólagos bűncselekmények, amelyeket Bensouda ki akar vizsgálni:

– Három incidens, amelyek során az Izraeli Védelmi Erők állítólag háborús bűncselekményeket követett el azzal, hogy tudatosan aránytalan támadásokat indított a 2014-es hadművelete alatt.
– A Hamász és más palesztin terrorista szervezetek által elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények a 2014-es gázai háború alatt.
– a 2014. júniusa óta az izraeli civil lakosság Júdea és Szamáriába történő áthelyezésében részt vevő izraeli tisztviselők állítólagos háborús bűncselekményei.
– Az izraeli hadsereg által bevetett halálos eszközök – 2018 márciusától kezdve [Visszatérés Menete] – a Gázai övezet és Izrael közötti határkerítés közelében lévő tüntetők ellen.

Netanjahu „abszurd”-nak nevezte a Bensouda döntését, mondván, a bíróságot Izrael elleni fegyverré alakították.

Teljes cikk

[popup][/popup]