A hadsereg őrizetbe vett két zsidó szélsőségest – a szélsőjobb tiltakozik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) megpróbálta felhívni Joáv Gallant védelmi minisztert (Likud), miután csütörtök este a huwarai zavargások két gyanúsítottját adminisztratív őrizetbe vették, de az elfogatóparancsot aláíró Gallant nem fogadta a hívását.

Yoav Galant vitatkozik Itamar Ben GvirrelAmona illegális zsidó településnél 2016-ban.

Ezt jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató nyomán az ujkelet.live.

Ben-Gvir megvitatta a letartóztatások kérdését Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és azt mondta neki, hogy ez nem demokratikus lépés, és a súlyos terrortámadásokra való tekintettel ez nem a megfelelő idő az ilyen intézkedésekre.

Mi történt

Egy pillanattal azután, hogy a bíróság szabadon engedte mind a nyolc letartóztatottat, akiket a szamáriai Huwara palesztin faluban elkövetett zavargások és gyújtogatás gyanúja miatt elfogtak, kettőt közülük csütörtökön adminisztratív őrizetbe vettek négy hónapra.

Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel. A gyakorlatot jellemzően Júdea és Szamáriában élő palesztinok ellen vetik be.

Az egyik letartóztatott egy 17 éves kiskorú, a másik pedig a húszas éveinek végén jár.

A Sabak belbiztonsági szolgálat javasolta az intézkedést, Gallant védelmi miniszter pedig aláírta a parancsot.

Biztonsági tisztviselők a két aktivista adminisztratív őrizetbe vételével kapcsolatban azt mondták, hogy ,,a huwarai zavargásokban való részvételükön kívül más veszélyes akciókat is terveztek”.

,,A két fogvatartott cselekedetei elsősorban a telepeket sértik, amely az általuk vezetett erőszakos cselekményeket ellenzik, és egy egész törvénytisztelő és országszerető közösséget bemocskolnak.”

A 12-esnek nyilatkozó magas rangú biztonsági tisztviselő azt állította, hogy a páros „műveleteket tervezett és hajtott végre az Izraeli Védelmi Erők ellen. Rendkívül veszélyesek.”

A Haaretz egy magas rangú biztonsági forrásra hivatkozott, mondván, a páros részt vett a zavargások kezdeményezésében.

Ben-Gvir Gallantot kritizálta: „Pontosan azokban a napokban, amikor a hős júdeai és szamáriai telepesek gyilkos terrorizmustól szenvednek, a védelmi miniszter úgy dönt, hogy két adminisztratív elfogatóparancsot ad ki két zsidó ellen, beleértve egy kiskorút is, miközben a terrorista elemekkel szemben a ‘visszafogott’ politikát választja”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]