Financial Times: Soros György az év embere

Írta: portfolio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A befolyásos brit üzleti-politikai napilap 1970 óta osztja ki az év embere elismerését.

Az FT cikke megemlékezik arról, hogy hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig a nacionalizmus és a populizmus erői megsemmisítik a liberális demokratikus rendet, amelyet ő személy szerint támogat.

Az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, közben pedig a világ erős embereivel kell megküzdenie, akiknek céljuk személyének delegitimizálása.

A Financial Times írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Mára azonban mindenhonnan támadják, elég Vlagyimir Putyinra vagy Donald Trumpra gondolni.

Több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik egyre erősebbek, főleg Európában.

Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok – értékelte a folyamatokat a lapnak.

A magyar származású üzletember Donad Trumpról is kifejti a véleményét. Szerinte Trump saját maga ellensége, egy nárcisztikus személy, aki azt szeretné, hogy a világ körülötte forogjon.

Soros György szerint a világ egyfajta forradalmi állapotban van, de nem vesztette el a reményt például arra, hogy Nagy-Britanniában egy újabb brexit-népszavazást tartsanak.

Továbbra is szenvedélyesen beszél az európai projektről, de nyíltan beszél annak hiányosságairól. Őt az EU bizonyos értelemben a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti, mivel a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.

Szerinte most az EU alkotmányos ügyvédek, jogászok kezében van, akik kiskapukat találnak a dolgok elvégzésére, ezért ezeknek a folyamatoknak egyszerűnek kell lenniük.

Bevallása szerint megtalálta utódját a pályán, fiával Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül.

Harcolunk, ha nyerünk, ha veszítünk. Mondjuk annyira nem szeretek veszíteni – idézi Sorost a cikk.

Teljes cikk.

Címkék:év embere, Financial Times, Soros György

[popup][/popup]