A Fehér Ház az ENSZ-en keresztül gyakorolhat nyomást Izraelre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fehér Ház az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül gyakorolhat nyomást hamarosan Izraelre, hogy békemegállapodást kényszerítsen ki a palesztinokkal – közölte híroldalán csütörtökön a Fox News televízió.

ObamaA Fox szerint egy ilyen lépés nyomán biztosan tovább éleződnének a demokrata párti Barack Obama amerikai elnök és a frissen újraválasztott Benjámin Netanjahu jobboldali izraeli miniszterelnök közötti ellentétek. Az Egyesült Államok ugyanis éveken keresztül támogatta Izraelt abban, hogy ellen tudjon állni az ENSZ beavatkozásának a béketárgyalásokba, ám Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön kijelentette: az amerikai kormányzat “újraértékeli” azt, hogy miként viszonyuljon a közel-keleti békefolyamathoz azt követően, hogy Netanjahu egyértelművé tette, az ő miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam.

A szóvivő elmondta, hogy Obama elnök szerint továbbra is a kétállami megoldás lenne a legjobb módja a feszültség csökkentésének a térségben. Hasonlóképpen foglalt állást az amerikai külügyminisztérium is.

A Foreign Policy című tekintélyes külpolitikai magazin online híroldalán csütörtökön “nyugati” diplomáciai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Washingtonban az ENSZ Biztonsági Tanács egy olyan határozatának elfogadását mérlegelik, amely béketárgyalásokra és átfogó rendezésre szólítana fel.

A közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos washingtoni mérlegeléssel és az ENSZ-ben esetleg várható amerikai lépésekkel kapcsolatos sajtóértesüléseket hivatalos források nem erősítették meg, mert nem kívántak “elébe menni a döntéseknek”.

Obama elnök még nem hívta fel Netanjahut a keddi izraeli parlamenti választásokon aratott győzelme után, de a Fehér Ház szóvivője szerint ezt a “következő napokban meg fogja tenni”.

Netanjahu csütörtökön az NBC amerikai televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter már gratulált neki, és kijelentette: “biztos vagyok benne, hogy hamarosan beszélek Obama elnökkel”. Az izraeli miniszterelnök szavai szerint “nincs alternatívája” az izraeli-amerikai együttműködésnek és hogy a “viták” ellenére a két ország szövetségesként folytatja a közös munkát. “Amerikának nincs jobb szövetségese Izraelnél és Izraelnek nincs jobb szövetségese az Egyesült Államoknál” – hangoztatta Netanjahu.

Az izraeli kormányfő azt is kifejtette, hogy nem adta fel a palesztin állam létrehozása iránti elkötelezettségét, de szerinte a jelenlegi politikai körülmények között az egy távoli lehetőség.

“Nem akarok egyállami megoldást. Egy fenntartható, békés, két állam létére épülő megoldást akarok. Ehhez azonban meg kell változniuk a körülményeknek” – állította Netanjahu, a jelek szerint feladva a választási kampány alatt képviselt álláspontját. Mindenesetre hozzátette: “Nem változtattam a politikámon”.

Az elmúlt hónapokban különösen megromlott a washingtoni vezetés és az izraeli kormány viszonya, többek között amiatt, mert az amerikai törvényhozás republikánus vezetése a Fehér Ház megkerülésével hívta meg Netanjahut a kongresszusba, s az izraeli miniszterelnök ezt a demokraták ellenkezése dacára elfogadta. Beszédével az izraeli kormányfő nem titkoltan megpróbálta zátonyra futtatni az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalásokat.

[popup][/popup]