Abbasz békés politikát hirdetett, de a merénylő Bargútié volt a legtöbb szavazat

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ciszjordániát irányító, mérsékelt Fatah párt hetedik kongresszusának záró napján új vezetőséget választott.

Mahmud Abbasz

A palesztin párt ötnapos, szombaton véget ért hetedik kongresszusán az új központi bizottságba – a terrormerényletért kiszabott ötszörös életfogytiglani büntetését izraeli börtönben töltő – Marván Bargúti került be a legtöbb szavazattal. Őt Dzsibril Radzsúb, a párt régi vezetője követte.

A Fatah előző kongresszusán, 2009-ben szintén Bargútira voksoltak a legtöbben. A pártban a központi bizottság tizennyolc tagjának személyéről a delegáltak szavaznak, négyet pedig Mahmúd Abbász elnök jelöl ki.

A következő években az új vezetőség fogja irányítani a pártot, amelynek élére már kedden egyhangúlag megválasztották a mozgalmat eddig is irányító Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét.

Az izraeli Háárec című újság beszámolója szerint Abbász két és fél órás beszédében felvázolta a párt, valamint a közpénzek és az állami állások feletti ellenőrzése révén szintén tőle függő Palesztin Hatóság következő évekre várható irányvonalát.

A párt régi-új vezetője a kongresszus segítségével a partvonalon kívülre szorította száműzetésbe kényszerített riválisa, Mohamed Dahlán híveit, és beszédében hangsúlyozta a fegyveres harc feladását, leszögezve, hogy diplomáciai és politikai eszközökkel kell elérniük legfőbb céljukat, az 1967 előtti tűzszüneti vonalak mentén, Kelet-Jeruzsálem fővárossal tervezett palesztin állam megteremtését.

A 81 éves Abbász 2005 óta tölti be a Palesztin Hatóság elnöki tisztségét, és ő az elnöke a Palesztinai Felszabadítási Mozgalomnak is.

[popup][/popup]