A Dunában találták meg Klein László holttestét

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Megtalálták Klein Lászlónak, az ELTE Pszichológiai Intézetének a munkatársának a holttestét. Sajtóértesülés szerint az eltűntként keresett kutató holttestét a Dunában találták meg, a Kopaszi-gátnál.

Klein László

A 47 éves kutató október 28-án tűnt el. Élettársa korábbi közlése szerint búcsúlevelet hagyott hátra munkahelyén, az ELTE Pedagógia és Pszichológiai Intézetének könyvtárában, és a telefonját sem vitte magával.

Klein kutatási területe a posztszubkulturális média, az ellenkulturális mozgalmak és a deviánsok olvasásszociológiája volt. Alapító szerkesztője volt az Irodalom Visszavág sorozatnak, de írásai jelentek meg többek közt a Terasz, az Irodalmi Jelen, a prae.hu, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, a Metal Hammer Hungarica lapjain is, és lapunkban, a Szombatban is közölt írásokat.

A BRFK sajtóosztálya szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja és a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

*

Félszeg, ugyanakkor provokatív gondolkodású, szókimondó értelmiségi volt, aki sokféle közösségben kereste a helyét.

Áldozatos, saját érdekeit mindig háttérbe szorító, ügyekért lelkesedő emberként ismerhettük meg abból a néhány találkozásból, amely megadatott.

Néhány témába vágó írásából világosan látható, pontosan értette a vészkorszak és a diktatúra utáni modern zsidó kulturális létezés perifériahelyzetét a közép-európai, így a kortárs magyar kultúrában, miközben személyesen is ugyanezt a perifériahelyzetet élhette át több okból, ám ezt inkább szűkebb környezete tudhatta róla.

Nem ismerhettük közelebbről, legfeljebb érezhettük lénye mélységeit. Iróniával fedett sebeket hordozott. Melegszívűsége, segítőkészsége, figyelme és intellektuális tisztánlátása hiányozni fog. Gyászában együtt érzünk családjával, mi magunk is gyászoljuk őt.

[popup][/popup]