A BZSH elnökjelöltjei

Írta: Radnóti Zoltán/rabbi.zsinagoga.net/ - Rovat: Hírek - lapszemle

És íme, eljött a választás hónapja…

Sajnos ismét én leszek a rossz hír hozója…. (a balhés rabbi?)
Ki kell jelentenem, hogy a zsinagógai közösségek által eddig megnevezett 3 jelölt egyike sem alkalmas arra a feladatra, amit fentebb leírtam.
És nem csak azért, mert az egészséges önkritika totális hiányáról szól az, hogy egyáltalán elfogadták a jelölést, hanem azért is, mert nem lehet tudni, hogy mi (ki) vezeti őket.

1)
Van egy fiatalember, aki még soha nem volt zsinagógai testület (vezetőség) választott tagja, soha nem volt a BZSH közgyűlésének tagja, semmi hitközségi tapasztalat nincs. A jelenlegi zsinagógájának is csupán néhány hónapja tagja, amióta a rabbi (Darvas István) elment onnan.
Bár mindettől függetlenül “az otthonról hozott halachikus törvények” vezetik.
Személyes tapasztalat hiányában csupán a közzétett életrajzból tudok meríteni, ami mesél egy fiatal színészről (3 szerepét említi a port.hu) , és egy futballistáról, aki az MTK junior után jelenleg a BLSZ IV-ben (3. csoport) játékos-edző.
És van egy “sikerre vitt vállalkozása”, ami miatt abba kellett hagynia a tanítást…

2)
Van egy picit idősebb fiatalember, aki jelenleg a “mi” Szabó Gyurink állami cégénél, a Főkefénél “vagyonvédelmi osztályvezető“, bár ez valami miatt kimaradt a BZSH honlapján megjelent életrajzból, amiképpen az is, hogy milyen pozícióban dolgozott “több mint 20 évet … a BZSH-ban”.
De ez igazándiból nem is érdekes… Hiszen mindenki tudja… Akkor meg minek leírni.
És még egy dolgot tudnak róla: hogy Zoltai legbizalmasabb, legközelibb munkatársa volt, aki mindent (sic!) tud a “főnökről”… még “azt” is…
Valaki találóan így mondta nekem:
“Bandi Laci az előző négy évben a Vasvári körzet (sic!) küldötte volt, most a Nagyfuvarosé, de ennek ellenére mégis ugyanaz küldte.”
Ezt a stigmát nem mossa le róla senki…

Meg azt se, hogy a szétküldött programjában semmi változást nem ígér a vezetés struktúrájában… Legfeljebb “büszkeséget”, “erőt”, barátságokat, nyitott szívet, stb… de hogy hogyan…
Ide bizony a szép szó nagyon kevés…
Bandi László elmondta: nyitott szívű, tiszta tekintetű BZSH-t szeretne, amely emelt fővel, büszkeséggel képviseli … az országos zsidóságot is.
jelentős hitélet, családias hangulat, mély barátságok…
“a BZSH-nak olyan vezető kell, aki nem keresi a konfliktust, hanem az összetartást erősíti.
Együtt, az elöljáróság közös munkájával és támogatásotokkal újra büszkévé, és erőssé tudjuk tenni a Budapesti Zsidó Hitközséget, a budapesti zsidóságot”

3)
Tordai-PeterA nagy öreg: Tordai.
Ő volt már MAZSIHISZ elnök, BZSH elnök, mindenféle elöljáró, körzeti elnök, szóval minden.
Fent is és lent is.
Legutoljára – 2014. október 29-én – a Schwezoff vezette közgyűlés alázta meg, amikoris a közgyűlés visszahívta a BZSH elnöki pozíciójából.
Tordai akkor az 57 szavazatból mindösszesen 18-at kapott.
Gyengécske…
Tordai másik “gyengéje”, hogy 67 esztendős múlt, és a világot másképpen látja, mint a fiatalok, a másik, hogy az elmúlt 20 évben semmi sem változott meg, pedig ő tényleg tehetett volna a változásért.
Ennek ellenére tapasztalatára, kapcsolataira nagy szüksége volna a BZSH-nak, ám a kérdés, megtalálná-e a hangot a többi küldöttel.

Szóval itt állunk – csak önmagamat tudom ismételni: 2015 tavasza van, a hitközségi választások éve.
A BZSH csak akkor lehet erős, hiteles és hívogató – egyáltalán akkor kell a puszta létezése:
– ha minden hangot meghallgat és átgondol,
– ha sikerül a zsinagógáit vonzóbbá, barátságosabbá és hívogatóbbá tenni,
– ha ezen “hívogató zsinagógák” mellett kialakul egy-egy szellemi holdudvar, a rabbi vezetésével,
– ha a zsinagógák delegáltjai megértik, hogy nekik egy igazi feladatuk van, amit a hagyomány “kiddus háSem“-nek, “Isten megszentelésének” hívja.
Ez azt jelenti, hogy a zsidóság – és ezáltal a Jóistent – hírnevét kell növelni és az Ő nevét kell széppé és jóságossá tenni.
– ha ezt a nemes terhet mindenki előtt magára veszik a hitközség világi és vallási vezetői, és a döntéseket meghozó elöljáróság és közgyűlés.

A Misna megkérdezi, “ki válhat tiszteletreméltóvá”?
A válasz egyszerűbb, mint hinnénk: “aki tisztel minden teremtményt.”

A teljes írás itt olvasható.

[popup][/popup]