A “Bűnjel Békeszolgálat Akció” Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2022-ben ötödik alkalommal kerül sor Magyarországon az ASF németországi evangélikus ifjúsági szervezet nyári táborára.

A német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Bűnjel Békeszolgálat Akció) nevű szervezet békemissziója

„Európa mi vagyunk – Európa az, amivé tesszük!” a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Bűnjel Békeszolgálat Akció) nevű szervezet hirdetett meg azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat Európában.

Az alapítvány az evangélikus egyház keretei között jött létre. Alapítóit a német nemzetiszocializmus bűntetteivel és hatástörténetével való szembenézés motiválta. Programjaikkal a németek háborús bűneiből próbálnak jóvátenni annyit, amennyit ma, a háború után több mint hetven évvel még lehetséges. Szándékuk szerint a megbékélésért és egymás megértéséért dolgoznak. Azért, hogy a megismerés által megtanulják megérteni egymást, és így lebomoljanak az előítéletek, feloldódjon a lépten-nyomon tetten érhető félelem.

A nemzetközi tábor résztvevői az itt töltött napokban folyamatosan dolgoznak zsidó temetőkben. Kertet rendeznek, részt vesznek a sírkövek felújításában, hogy munkájuk révén befogadást nyerjenek, egyúttal nyomot hagyjanak maguk után.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület házigazdaként gondoskodik arról, hogy a tábor résztvevői megismerhessék a zsidó közösség múltját, történelmi örökségét is. Találkozókat szervez történészekkel, politikusokkal, művészekkel, holokauszt túlélőkkel, egyházi vezetőkkel, holokauszt túlélőkkel, hogy az Európa különböző részeiről érkező fiatalok képet kapjanak arról, hogyan éltek a zsidók ebben az országban a múlt századi világháborúk előtt, mi történt velük ezek közepette, és hogyan tudták feldolgozni mindezt.

A nemzetközi táborba érkezők maguk fedezik utazásukat és része hozzájárulnak ellátásukhoz, amit az ASF támogatása egészít ki.

Az idei táborba érkező fiatalok folytatják a Kozma utca temetőben a munkaszolgálatos mártírok parcelláinak rendbetételét. Ezt követően néhány napot Sárospatakon töltenek, ismerkedve a zsidó hagyományokban gazdag vidékkel. Ugyanakkor naponta fognak dolgozni Tolcsván az ottani zsidó temetőben.

A 2022. évi ASF tábort a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és a Honvédelmi Minisztérium támogatja.

Budapest, 2022. július 26.

Kirschner Péter                                      Bálint Anna

a MAZSIKE elnöke                               projekt vezető

 

További információk a MAZSIKE honlapján.

 

 

[popup][/popup]