A bíróság elrendelte egy holokauszttagadó cikk hozzáférhetetlenné tételét

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Jogerősen elrendelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség indítványára egy a deres.tv által jegyzett internetes holokauszttagadó cikk végleges hozzáférhetetlenné tételét – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

logo-deresIbolya Tibor közleményében azt írta: a cikkben olyan kijelentéseket tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Emiatt az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt folyt nyomozás, azonban az internetes honlap egyesült államokbeli működtetése miatt a bűncselekmény elkövetőit nem sikerült azonosítani.

A főügyész felidézte: az új büntető törvénykönyv által bevezetett intézkedés – az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele – azonban lehetővé teszi, hogy ilyen esetekben is a jogsértő internetes adattartalmak internetről levételét rendelje el a bíróság, ennek végrehajtására a honlapot üzemeltető tárhelyszolgáltató kötelezhető. Hozzátette: ha a külföldi tárhelyszolgáltató a jogerős bírói végzésnek 30 napon belül nem tesz eleget, akkor a törvény szerint a bíróság újabb végzést bocsáthat ki már azzal a tartalommal, hogy a magyar internetes szolgáltatókat hívja fel a jogsértő tartalomhoz hozzáférés megakadályozására.

Ibolya Tibor leszögezte: a Fővárosi Főügyészség következetes abban, hogy bármilyen bűncselekményt megvalósító internetes cikk, honlap hozzáférhetetlenné tétele iránt az illetékes bíróságoknál megtegye a törvény által számára biztosított ügyészi intézkedéseket, ilyen már több alkalommal történt. Hasonló indítványt tett a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség és a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség is a kurucinfo – ugyancsak az Egyesült Államokban működő – internetes hírportálja “holokamu” megnevezésű aloldala, vagy a holokausztot nyilvánosan tagadó cikkei miatt – emlékeztetett.

[popup][/popup]