Döntött a Bét Din: Heisler nem ateista

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A dr. Frölich Róbert országos főrabbi által vezetett Bét Din (zsidó vallási bíróság) a napokban meghozta döntvényét abban a perben, amelyet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke indított Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija ellen. 

Heisler András, Köves Slomó

Heisler András – írja a mazsihisz.hu – azt sérelmezte a vallási bíróság előtt, hogy Köves Slomó nyilvánosan ateistának nevezte őt egy korábbi, szerinte rosszindulatúan félreértelmezett nyilatkozata alapján. Heisler szerint Köves ezzel az ő zsidó identitását kérdőjelezte meg, ami különösen rossz fényt vet rá, mint a Mazsihisz elnökére.

A Bét Din – amelynek vezetője dr. Frölich Róbert országos főrabbi volt, két tagja pedig Darvas István főrabbi és Schönberger András főrabbi – két alkalommal ülésezett az ügyben: a második tárgyalást amiatt tartották, mert Köves Slomó az elsőről távol maradt, s a főrabbik meg akarták adni neki a lehetőséget arra, hogy a másodikon esetlegesen megjelenjen.

Mivel Köves a második tárgyaláson sem vett részt, a főrabbik kénytelenek voltak az ő meghallgatása nélkül döntvényt hozni, amelyet múlt pénteken juttattak el az érintett felekhez.

Frölich Róbert azt mondta: annyit nyilatkozhat csak, hogy a döntvény szerint Heisler Andrásnak lehetősége van polgári bírósághoz fordulni. Hozzátette: más a helyzet, ha Heisler András nyilvánosságra hozza a döntvényt, ez esetben ugyanis azt kész kommentálni.

Heisler András annyit közölt: a döntvény értelmében Köves Slomó azon állítása tévesnek tekinthető, hogy ő ateista volna.

Teljes cikk

[popup][/popup]