A berlini zsidó múzeum az Izraelellenes bojkott mellett

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Berlini Zsidó Múzeum igazgatója lemondásra kényszerül, miután a múzeum kommentár nélkül megosztja az Izraelellenes BDS bojkottmozgalom támogatóinak nyílt levelét, amelyben az aláírók egyúttal elhatárolódnak az antiszemitizmustól. Egyes elemzők véleménydiktatúrát kiáltanak, mások az antiszemitizmus elleni győzelmet ünneplik.

Veszélyben van a pluralizmus?” – teszi fel a kérdést a német Jüdische Allgemeine a Berlini Zsidó Múzeum körül kialakult botrány kapcsán.

A Berlini Zsidó Múzeumot korábban is sok kritika érte, amiért az Izraelellenes bojkottot, beruházásvisszavonást és szankciókat követelő BDS nevű szervezet támogatóit is vendégül látta falai között. A BDS a palesztinok elnyomásával és palesztin területek jogtalan megszállásával vádolja Izraelt, és egyedül a zsidó államot teszi felelőssé a palesztin válság megoldatlanságáért. Bírálói ezt az álláspontot az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekintik. Hét éve nagy vihart kavart, hogy a Berlini Zsidó Múzeumban a híres-hírhedt feminista filozófus, Judith Butler bemutathatta a cionizmust bíráló könyvét. Tavaly decemberben pedig Netanjahu izraeli miniszterelnök levélben sürgette Merkel kancellárnál a múzeum állami támogatásának megvonását, miután elfogultnak találta a múzeum Jeruzsálem történetét zsidó és palesztin perspektívából is bemutató kiállítását.

Néhány hete a korábbinál is nagyobb felhorkanást váltott ki, hogy a múzeum twitter-oldalán megosztott egy nyílt levelet, amelyben kétszáznegyven judaisztika-professzor, köztük számos izraeli tudós és egyéb értelmiségi vette védelmébe a BDS mozgalmat. Az aláírók tiltakoztak, mert a német parlament határozatot fogadott el a BDS ellen. A Bundestag határozata antiszemitának minősíti az Izraelellenes bojkott gondolatát, és a második világháborús náci eszmeiséggel állítja párhuzamba. Németország – olvasható a határozatban – nem részesíthet anyagi támogatásban olyan szervezeteket, amelyek Izrael bojkottjára buzdítanak. A határozatot bíráló levél aláírói elismerik, hogy a BDS tagjai között akadnak antiszemiták, ám maguk határozottan elítélik a rasszizmus és az előítéletesség minden formáját. Mint megjegyzik, az Izrael állammal szembeni kritikák összemosása az antiszemitizmussal a Netanjahu-kormány érdekeit szolgálja.

A levél kommentár nélküli megosztása miatt rengeteg bírálat érte a Berlini Zsidó Múzeum vezetését, aminek hatására Peter Schäfers igazgató lemondott. Távozása után judaisztika-professzorok tucatjai álltak ki a Talmud-szakértő Schäfers mellett, és utasították vissza, hogy a volt igazgató antiszemita lenne.

A Jüdische Allgemeinének nyilatkozó Micha Brumlik, a berlini Zsidó Tanulmányok Központjának oktatója szerint az eset arra világít rá, hogy a BDS elleni Bundestag-határozat a véleményszabadság korlátozását eredményezi. Brumlik eleve visszásnak ítéli, hogy a zömében nem zsidókból álló német parlament akarja meghatározni, hogy milyen szervezet és megnyilvánulás tekintendő zsidóellenesnek. A neves professzor hozzáteszi, hogy az Izrael elleni bojkott és a náci zsidógyűlölet párhuzamba állítása nemcsak abszurd, de egyenesen a holokauszt relativizálása.

Michael Wuliger, a Jüdische Allgemeine publicistája, aki magát „neokon elitista globalistaként” azonosítja, nem látja be, hogy a véleményszabadság korlátozásáról lenne szó. Szerinte egy zsidó múzeum nem árulhat egy gyékényen olyan szervezettel, amelynek tagjai között számos antiszemita található. Wuliger szerint Schäfers távozása után véget érhet a zsidó múzeum BDS melletti elfogult kiállása, és nagyobb teret kaphat az izraeli álláspontok bemutatása.

Metazin.hu

[popup][/popup]