A belügyminiszter két  elítélt terrorista állampolgárságának elvételét szorgalmazza

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Arje Deri belügyminiszter (Sasz) kedden arra kérte a főügyészt, hogy vonja vissza két terrorista állampolgárságát, akik évtizedekkel ezelőtt megöltek egy katonát.

Karim Junisz szabadulása után

Maher és Karim Junisz testvérpár a közép-izraeli Aara arab faluból, 1980-ban autóstoppot ajánlott a Golán-fennsíkon lévő katonai bázisáról hazafelé tartó izraeli katonának, Avi Brombergnek. Az autóba beszálló katonát lefogták, fejbe lőtték, és ellopták a fegyverét.

A katonát az út szélén hagyták, ahol megtalálták és kórházba szállították, de néhány nap múlva meghalt. A gyilkosokat két évvel később fogták el, és 1983-ban ítélték el. Életfogytiglani börtönbüntetését Simon Peresz volt államelnök 40 év börtönre mérsékelte.

A 66 éves Junisz falujában tiszteletére sátrat emeltek, hogy a köszöntéseket fogadja.

A rendőrök a sátornál arra kérték a családját, hogy ne tartsák meg a csütörtök délutánra tervezett ünnepi mentet, és tartózkodjanak a palesztin zászlók lengetésétől.

Visszatérése után spontán felvonulás indult, melyen hősként ünnepelték. Családtagjai és újságírók vették körül, s a palesztin televízió élőben közvetítette otthonába érkezését a menet után. Telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is.

Deri hivatalba lépésekor értesült szabadulásukról, áll a Gali Baharav-Miara főügyésznek írt levelében.

,,Elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek továbbra is izraeli állampolgársággal rendelkezzenek” – írta a 12-es csatorna szerint. ,,Az állampolgárságuk elvétele fontos üzenetet fog küldeni azoknak, akik terrorcselekmények elkövetésével ikonná váltak.”

Indoklásában azt írta, hogy a páros állampolgárságukat használta halálos cselekedeteik előmozdítására.

A Legfelsőbb Bíróság júliusban úgy döntött, hogy a hatóságok megvonhatják az állampolgárságot azoktól, akik terrortámadásokat és más olyan bűncselekményeket követnek el, amelyek bizalommal való visszaélésnek minősülnek Izrael Állammal szemben.

MTI/Ujkelet.live

 

[popup][/popup]