A 93 éves túlélő nyolcvanadszor táncolja el a Sóvirágot, és új könyve jelent meg

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A nevét viselő honlapon keresztül terjeszti új könyvét a 93 éves Fahidi Éva. A családjának emléket állító, nagy sikerű A Dolgok Lelke után tizennégy évvel jelent meg most A Szerelem Alanya és Tárgya, amelyben szerelmein, szerettein keresztül mesél az 1945 utáni időszakról. 

Fahidi Éva

A debreceni születésű Fahidi egész családját elpusztították a nácik. Még húsz éves sincs, amikor a koncentrációs táborból hazatérve szembesül azzal is, hogy a család javait széthordták, a szülői házat idegenek foglalták el. De lelkesen belép a mozgalomba, férje is kommunista funkcionárius lesz, aki az elsők között lesz koncepciós perek áldozata. Kitelepítik, építőipari segédmunkásként dolgozik az egykor zongoristának készülő fiatalasszony.

Hogyan lehet mindezt túlélni? Mi a titka annak, hogy ma is az élet szeretete árad a 93 éves asszonyból? A Szerelem Alanya és Tárgya egymáshoz lazán kapcsolódó (szerelmes) történetei meseszerű egyszerűséggel mutatják be a második világháború utáni Magyarország világát.

“Hálás vagyok azért hogy megengedte, hogy belepillantsak az életébe,” – írja az új könyv szerkesztője, Somogyi Dóra – “és azért, hogy az élete meséje lelki terápiává is vált nekem, és azt hiszem, minden nőnek az, aki tipródik, békétlenkedik, vagy csak úgy érzi, hogy rászakad az élet, amivel nem tud megbírkózni, miközben elveszíti a nőiességét és önmagát is.”

Fahidi mindkét könyvét honlapján keresztül terjeszti. “Izgalmas lehetőségeket kínál az internetes értékesítés” – mondja – “Arra emlékeztet, ahogyan a zöldséget – gyümölcsöt a piacon közvetlenül a termelő adja el. A vevővel ismerik egymást, igazi, személyes kapcsolat alakul ki közöttük, ahogy a mi csapatunknak is az olvasóinkkal. Kapunk visszajelzéseket arról, hogy ha jót adtunk, de persze a hibáinkról is.”

Fahidi Éva korát meghazudtolóan aktív: három év alatt már több, mint nyolcvanadszor táncolja el Cuhorka Emesével a Tünet együttes Sóvirág című modern táncjátékának főszerepét. Januárban vetítették először a darab születéséről készült, A létezés eufóriája című egész estés dokumentumfilmet. A “Szerelem”-mel szinte egy időben jelenik meg angolul és olaszul A Dolgok Lelke. Januárban Berlinben kiállítás nyílt az életéről. Előadásokat tart, hallatja szavát a rasszizmus bármilyen formája ellen. Utazásai során politikusokkal (pl. Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck, később Frank-Walter Steinmeier német, és Alexander Van der Bellen osztrák államfő) is kapcsolatba kerül.

“Nekem nagyon nagy hajlamom van a boldogságra” – nyilatkozta nemrég az írónő. “Mindig megtalálom, mitől lehet boldognak lenni, mert mindig van valami. Már az is, hogy élsz, mert nem egy természetes dolog. Ez az, amit örökre megtanultam.”

[popup][/popup]