Az amerikai képviselőház határozatban ismerte el az örmény népirtást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Határozatban ismerte el a törökök által végrehajtott örmény népirtást az amerikai képviselőház kedden.

A demokrata többségű képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot. Ez népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örmény tömegmészárlást.

A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az ottomán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt. Egyben szorgalmazta azt is, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tények megismertetésére.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését.

A szavazás utáni első kommentárok történelmi jelentőségűnek minősítették a törvényhozók döntését.

Érdekesség, hogy Ilhan Omár, a ház első moszlim képviselőnője nem szavazta meg a határozatot.

Ez a kép nem a varsói gettóban, hanem valahol Anatóliában készült, 1915 és 1923 között

A határozat bátor lépés az igazság és a történelmi igazságosság meghatározásának útján, ami a népirtást túlélő örmények számos leszármazottjának megbékélést jelenthet” – írta szerdára virradóra Twitteren az örmény miniszterelnök.

Mevlut Cavusoglu külügyminiszter Twitteren sietett kijelenteni, hogy a washingtoni döntés “érvénytelen”, amely “azt a frusztrációt fejezi ki, melyet az Egyesült Államok a szíriai helyzet miatt érez”.

mti/hvg/Szombat

Címkék:amerikai kongresszus, örmény népirtás

[popup][/popup]