Trükközik a Gólem Színház

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemleA Gólem Színház
kimondottan a KINO-ba álmodta meg következő darabját, A trükköt. Népszerű
izraeli szerző, zsidó színházat játszó fiatal csapat, Bánki Gergő és Schmied
Zoltán a színpadon február 18-án, este fél nyolctól.

 

 

 

 

Hőseink “hétöznapi figurák”: Egyik bűvész, másik csőszerelő. A legjobb barátok. Megosztják egymással életük kisebb-nagyobb problémáit, kávéznak, így van ez már hosszú évek óta. Ám valami történik, ami mindent megváltoztat… Etgar Keret több történetét fűzte össze Borgula András, ebből született A trükk című előadás Bánki Gergely, Schmied Zoltán, Schnur Anita szereplésével. A nyolc, eredetileg egymástól független novella az összeszerkesztés után egy kész színdarabbá állt össze, amelynek mondanivalója a barátság és a párkapcsolatok örök érvényű kérdéseit boncolgatja. A rövid történetek hősei többnyire hétköznapi helyzetben lépnek elénk, ám világuk hamarosan fordul egyet –  bekövetkezik egy furcsaság, egy különös apróság, felbukkan egy szokatlan képesség vagy jellemvonás, ami megváltoztatja az életüket.

A héber szövegek különleges játékosságát megőrizve a magyar fordítás is a mindig aktuális témák körül kering. Kivételessé azonban nemcsak a nyelv szépsége teszi; a tipikus problémák bemutatása sokszor groteszk hangvétellel párosul, a mindenki életében fellelhető mindennapi tárgyak új jelentéseket kapnak – így lesz a pillanatragasztó (szuper ragasztó, különleges ragasztó!) egy kapcsolat szimbóluma, egy barnás-vöröses, foltos utcakő a határtalan lehetőségek szigete, egy szamurájkard útitárs a hosszú buszozáshoz, egy bejárati ajtó pedig… nos, egy hétköznapi baleset helyszíne.

Csőszerelő hősünk párkapcsolati (és észlelési) nehézségekkel küzd, mindent megtesz, hogy halódó házasságát egyben tudja tartani, dolgozik, kávézik, látszólag nem érinti meg semmi. Barátja ezzel szemben keveset beszél, ritkán lelkesedik és hosszú ideig megfejthetetlen, ismeretlen dilemmája egyre mélyebb depresszióba süllyeszti. A nagy kérdés az, hogy felszínre tudják-e küzdeni magukat, megtalálják-e a célt, a kiutat; és hogy ebben segít-e a kávé, a kalap, a ragasztó, a cső, a cseppek, a fületlen fiú, a nyúl, Bart Simpson, az utcakő, a kard, a malacpersely… 

 

[popup][/popup]