99 éves háziorvos a Zsidó Nemzeti Alap első életműdíjasa

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Különleges rendezvényen kapott életműdíjat dr. Körmendi István, a jelenleg is praktizáló 99 éves háziorvos 2022. augusztus 15-én. Az oklevelet – ami igazolja, hogy Körmendi doktor neve bekerült a legrangosabb elismerésnek számító Aranykönyvbe – és a díjat jelképező Jeruzsálem Medált a Zsidó Nemzeti Alap (KKL-JNF) képviselői adták át.

dr. Körmendi István 99 éves háziorvos

A KKL-JNF (Keren Kayemeth LeIsrael), a Zsidó Nemzeti Alap olyan civil szervezet, amely a magyar és az izraeli emberek közötti kapcsolatépítésére és  tudásmegosztására törekszik. A budapesti iroda létrehozása óta dr. Körmendi István a szervezet első díjazottja. A vezetőség tagjai a közelmúltban figyeltek föl a holokauszttúlélő háziorvos életpályájára, akit most önzetlenségéért és az orvoslás melletti élethosszig tartó elköteleződéséért tüntettek ki.

„Körmendi doktor mögött rengeteg sikeresen megvívott harc van; számtalan alkalommal a saját életéért is küzdenie kellett. A háziorvos jelenleg is praktizál, otthonában fogadja a betegeit” – méltatta a díjazottat Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete.

„A 99 évesen is a betegekért élő, gyógyító szakember története igazi sikertörténet: nem csak ragyogó eredménnyel végzi a munkáját, hanem szakadatlanul örömét is leli benne” – tette hozzá a nagykövet.

Kobi Davit, a Zsidó Nemzeti Alap – Magyarország és Közép-Európa elnöke a szervezet nevében nyújtotta át a nagy presztízsű Jeruzsálem Medál nevű kitüntetést Körmendi doktornak, Ronnie Vinnikov, a Zsidó Nemzeti Alap – Jeruzsálem fejlesztésért felelős vezetője pedig egy oklevelett adott át. Így, dr. Körmendi István neve is bekerült a zsidó történelem elmúlt száz évének legrangosabb eseményeit és legfontosabb személyeit fölvonultató Aranykönyvbe (Golden Book).

„Jóleső érzés egy majd’ hatezer éves kultúrájú népből származónak tudni magamat. Egy népből, amely az emberi civilizációt a tudományok és a kultúra értékeivel gazdagította, és teszi ezt az idők végezetéig. Diaszpórában élő magyar zsidóként magam is igyekeztem-igyekszem megőrizni és tovább éltetni ezt a hagyományt” – mondta Körmendi István a díj átvételekor.

Az esemény zárásaként Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet köszönetet mondott Körmendi doktornak a hivatásában demonstrált példamutatásáért, további örömökben gazdag, élménydús, aktív éveket kívánt neki.

[popup][/popup]